Diari La Veu del País Valencià
Sanitat fomentarà l’ús dels medicaments genèrics amb un pla per a la ciutadania i els professionals

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública engegarà en març i abril un pla per a fomentar l’ús de medicaments genèrics. L’objectiu principal d’aquest pla és augmentar la utilització dels medicaments genèrics a través d’accions que impacten tant en el coneixement per part de la ciutadania com en els professionals sanitaris en el moment de la prescripció i de la dispensació. A l’estat espanyol hi ha més de 30.300 presentacions autoritzades per a uns 2.400 principis actius.

Un genèric és un medicament amb el mateix principi actiu, amb la mateixa dosi, amb la mateixa forma farmacèutica i que aconsegueix les mateixes concentracions en sang que el seu medicament de referència, de manera que és igual de segur i d’eficaç. Per tant, la utilització de genèrics en l’àmbit clínic és inqüestionable en condició “d’igual” al medicament de marca comercial i la seua existència és viable quan la patent del medicament de referència ha expirat.

Dins de la campanya de Sanitat, les accions adreçades a la ciutadania aniran encaminades a millorar la informació que disposa el pacient sobre el medicament que se li ha prescrit. En concret, en la recepta electrònica que es lliura al pacient s’inclourà el nom del principi actiu quan la prescripció es produïsca per marca comercial o una altra denominació que no siga principi actiu. També s’inclourà en la recepta informació sobre el concepte de principi actiu i es difondrà a través de les xarxes socials.

En l’àmbit professional, en el moment de la prescripció s’adaptaran els sistemes d’informació, de manera que es facilitarà la cerca de fàrmacs per Denominació Oficial Espanyola (DOE). La prescripció per principi actiu –o per DOE– és necessària per a traslladar una informació inequívoca al pacient del tractament que el seu metge li prescriu, ja que afavoreix la identificació del medicament, que ve determinat per un sol nom enfront de la gran varietat de noms comercials que poden existir en el mercat d’un mateix principi actiu.

Altres actuacions en l’àmbit professional consistiran a augmentar la utilització del medicament genèric en l’àmbit hospitalari, a través dels serveis de farmàcia hospitalaris. Totes les accions es monitoritzaran activament per la Direcció General de Farmàcia i Productes Sanitaris i pels equips directius dels departaments de Salut.

Comparteix

Icona de pantalla completa