Diari La Veu del País Valencià
34 empreses van ser sancionades en 2017 per no complir la Llei de la Cadena Alimentària

El director de l’Agència d’Informació i Control Alimentaris (AICA), José Miguel Herrero, ha presentat aquest dijous a València els plans d’actuació i el balanç d’inspeccions i sancions al País Valencià. Segons ha informat, durant 2017, AICA va realitzar 225 inspeccions al País Valencià, el 65% d’aquestes en empreses del sector de fruites i hortalisses, que suposen un total de 147. La resta d’inspeccions es van dur a terme en els sectors vitivinícola, làctic, carni i d’altres.

Les investigacions van culminar amb la imposició de 86 sancions a 34 empreses valencianes per incompliment de la Llei de la Cadena Alimentària, per un import superior als 200.000 euros, dels quals 132.491 euros van correspondre a empreses de la distribució majorista –amb 55 sancions– i la resta a indústries alimentàries –31 sancions–. El passat exercici, les empreses de cítrics van ser les que van sumar més expedients sancionadors iniciats per AICA.

Les inspeccions realitzades durant 2017 conclouen que el 56% de les sancions es van imposar per incomplir els terminis de pagament i, especialment, entre els majoristes del sector hortofructícola. Per aquest motiu, en 2018, AICA intensificarà els controls al País Valencià amb campanyes de vigilància a les empreses del sector hortofructícola, així com amb cellers, per a comprovar que se signen contractes per escrit i que es compleixen els terminis de pagament marcats.

“Amb aquestes dades es pot deduir que existeixen molts incompliments de la Llei de la Cadena. No obstant això, cal emfatitzar que de cada 100 inspeccions que realitzem a la Comunitat Valenciana, només resulten finalment sancionats entre el 25 i el 30% dels expedients oberts. És a dir, hi ha més empreses que compleixen i s’han adaptat a la Llei de la Cadena, respectant la contractació per escrit i pagant a temps”, ha subratllat José Miguel Herrero.

El País Valencià és l’autonomia que registra més denúncies per ‘venda a pèrdues’, pràctica prohibida per la Llei del Comerç Minorista i que és competència de les comunitats autònomes. Per això, AICA ha traslladat a l’administració valenciana competent les 32 denúncies rebudes en l’Agència per aquesta causa perquè les investigue. A més, el responsable d’AICA i el delegat del govern al País Valencià, Juan Carlos Moragues, han mantingut reunions de treball amb associacions agràries i cooperatives, amb la Federació Empresarial d’Agroalimentació i amb representants de les associacions de retail.

L’AICA és un organisme autònom, adscrit al Ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient. Va ser creat mitjançant la Llei 12/2013, de 2 d’agost, de mesures per a millorar el funcionament de la cadena alimentària, amb l’objectiu de controlar el compliment d’aquesta pel que fa a les relacions comercials entre els operadors de la cadena alimentària. L’activitat de control que exerceix l’Agència es realitza quan aquesta rep una denúncia per incompliments a la Llei de la Cadena Alimentària i mitjançant inspeccions d’ofici quan disposa d’informació o indicis de possibles infraccions a aquesta Llei. AICA inicia i instrueix el procediment sancionador corresponent en cas de detectar algun incompliment.

Comparteix

Icona de pantalla completa