Diari La Veu del País Valencià
El Consell espera que Rajoy retire el recurs contra la Llei de l’Habitatge després que el TC haja avalat la de Navarra

La Conselleria d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori sol·licitarà al govern espanyol que convoque de nou una comissió bilateral per a abordar una nova negociació sobre la Llei per la Funció Social de l’Habitatge després que el Tribunal Constitucional (TC) haja avalat la competència autonòmica en aquest sentit a Navarra en la seua decisió, ja que l’executiu de Rajoy va presentar un recurs contra la normativa valenciana i la navarresa.

Així ho ha explicat la consellera d’Habitatge, María José Salvador, qui ha assegurat que, amb aquesta sentència, el TC “esmena la gran majoria dels criteris que ha mantingut l’executiu de Rajoy i obri un nou escenari on s’admet que les comunitats autònomes són competents a l’hora de regular el dret a l’habitatge i intervenir en mesures per a mobilitzar els immobles de grans propietaris que estiguen buits o tancats almenys dos anys”.

En aquest sentit, Salvador ha assenyalat que els “ciutadans valencians no poden esperar anys fins que es resolga el recurs d’inconstitucionalitat interposat pel govern d’Espanya”, per açò, la Generalitat planteja que es torne a la negociació perquè Rajoy “reflexione i recapacite sobre aquesta sentència, reconsidere la seua posició i retire el recurs que han presentat davant el TC sobre la Llei per la Funció Social de l’Habitatge de la Comunitat Valenciana, que ha implicat automàticament la suspensió de la vigència de gran part dels instruments previstos per a resoldre els problemes dels ciutadans garantint l’accés a un habitatge”.

Un any garantint el dret a l’habitatge

La consellera ha recordat que “som moltes les autonomies que davant la inacció del govern d’Espanya hem regulat a través de lleis un vertader dret d’accés a l’habitatge per a donar resposta als problemes habitacionals dels ciutadans”.

De fet, ha assegurat que, just aquest dijous, 1 de març, es compleix un any des de l’entrada en vigor de la Llei per la Funció Social de l’Habitatge, que ha permés aportar solucions habitacionals als valencians.

Així, ha assenyalat que, malgrat la suspensió de gran part de la llei, el balanç de la xarxa InfoHabitatge ha sigut “molt positiu” enguany pel que fa al funcionament. “Estem ajudant aquells que més ho necessiten mentre l’executiu de Rajoy es comporta com el gos de l’hortolà que ni legisla ni deixa legislar i ataca els drets dels valencians”, ha indicat.

A més, ha explicat que la sentència del TC especifica, “clarament”, davant la possibilitat d’expropiar l’ús d’habitatges que estiguen buits o tancats almenys dos anys, que davant el fet que el legislador estatal no ha exercit “l’habilitació que l’art. 149.1. CE (dictant una norma que establira condicions bàsiques uniformes en tot l’Estat per a garantir el dret a l’accés a l’habitatge) li atorga, resulta necessari afirmar que el legislador autonòmic en matèria d’habitatge[…] no troba límits des d’aquesta perspectiva constitucional…”, amb la qual cosa s'”està validant la competència de les autonomies per a legislar en la matèria”, segons Salvador.

Per açò, i després que el Tribunal Constitucional haja donat la raó a la comunitat foral de Navarra, “s’obri una oportunitat per a la resta de comunitats autònomes que també hem legislat en aquest sentit; de fet, aniran eixint també sentències sobre la llei andalusa o la catalana”.

“És necessari obrir urgentment de nou una negociació davant aquest nou escenari perquè el govern central recapacite i lleve la suspensió a la qual ha sotmés la llei valenciana d’habitatge” i, per açò, la Generalitat demanarà formalment que l’executiu d’Espanya “inicie, com més prompte millor, aquest procés de diàleg i retire el recurs interposat contra la llei valenciana”.

Comparteix

Icona de pantalla completa