Diari La Veu del País Valencià
La futura llei LGTBI multarà les falses teràpies per a ‘curar’ l’orientació sexual o de gènere

La diversitat sexual, de gènere, familiar i de desenvolupament sexual fa un pas més enllà al País Valencià i no sols estarà reconeguda a nivell social, sinó també garantida i preservada legalment. Així es contempla en l’esborrany de la Llei Valenciana per a la Igualtat de les Persones LGTBI que s’ha presentat aquest dimarts.

El text recull diferents mesures per a abordar de manera transversal qualsevol situació de discriminació que puga produir-se cap a aquest col·lectiu. Per això mateix, han participat en la creació de l’esborrany diferents conselleries com la d’Igulatat i Polítiques Inclusives (impulsora del la llei), Sanitat i Educació, les associacions LGTBI, representants de tots els grups polítics amb presència a les Corts i altres entitats socials.

L’àmbit sanitari és un dels que més desprotegit es troba pel que fa a l’assoliment de la igualtat en els drets de les lesbianes, gais, transsexuals, bisexuals i intersexuals. Com a mesura més contundent en aquest sentit, s’estableix la prohibició de mètodes, programes o teràpies d’aversió per a modificar l’orientació sexual, d’identitat o d’expressió de gènere de les persones i la seua pràctica serà multada amb fins a 45.000 euros.

A més, hi haurà protocols específics per a les persones LGTBI i la seua salut sexual. Es garantirà d’aquesta manera l’accés a tècniques de reproducció assistida en la sanitat pública en condicions d’igualtat i hi haurà unitats de referència que atenguen de manera concreta persones amb variació intersexual.

L’educació és una altra gran àrea d’acció per a combatre de manera directa aspectes com l’assetjament i l’exclusió. Així, és converteix en essencial el tractament de la diversitat a les aules mitjançant una normativa reguladora que done continuïtat a tots aquests continguts. S’intervindrà també en casos de setge i violència amb mecanismes propis d’actuació, acompanyament i prevenció quan vinguen motivats per LGTBIfòbia.

Així i tot, fora dels centres educatius també es farà front a la LGTBIfòbia amb mesures que posen solució a la situació de les víctimes de violència per aquestes raons. En aquest sentit, a les poblacions de més de 100.000 habitants hi haurà grups especialitzats de Policia Local per a previndre els delictes d’odi i se sancionaran actuacions que incomplisquen aspectes de la llei i que vulneren els drets de les persones LGTBI.

Es dóna suport i protecció a les famílies, especialment als fills de les persones LGTBI, per tal que no es vegen privats d’inclusió per aquest fet. A més, serà considerada violència familiar la que s’exercisca en aquest àmbit envers als xiquets, adolescents i joves LGTBI pel simple fet de fer-ho.

Hi haurà un reconeixement simbòlic i institucional dels drets LGTBI. La Generalitat commemorarà el Dia Internacional contra la LGTBIfòbia el 17 de maig i el dia de l’Orgull el 28 de juny. També es faran partícips els ajuntaments amb un sistema d’ajudes econòmiques perquè desenvolupen plans locals en aquesta direcció i es crearà el Consell Valencià LGTBI, integrat per experts i entitats que vigilaran la correcta aplicació de la llei. Serà l’Espai de la Memòria el que aculla i reculla arxius i documents sobre la història social de la lluita en contra de la repressió de les persones lesbianes, gais, transsexuals, bisexuals i intersexuals.

Alberto Ibáñez, secretari autonòmic d’Inclusió, ha agraït la col·laboració i la implicació de totes les associacions LGTBI en la llei i ha assenyalat que “hui és un dia de festa per a tots els valencians. La diversitat sexual és fonamental per a una democràcia com la nostra i l’activisme LGTBI dóna llibertat al conjunt de la societat”. Ha apel·lat també a tots els grups polítics representats a les Corts per tal que voten a favor de la Llei Valenciana per a la Igualtat de les Persones LGTBI perquè “amb aquesta llei tots guanyem en drets humans”.

Comparteix

Icona de pantalla completa