El Congrés desbloqueja la reforma de l'Estatut valencià després de sis anys

Ciutadans no ha sol·licitat un nou ajornament del període d'esmenes, permetent així la tramitació del text bloquejat des de 2011
/ València
27 febrer 2018 01:00h

Després de més de sis anys a l'espera, el Congrés dels Diputats tramitarà la reforma de l'Estatut valencià aprovada a les Corts en març de 2011. Aquest dimarts la Mesa ha desbloquejat el debat del text normatiu, que va passar tota la darrera legislatura guardat en un calaix.

Fins ara, el vot en contra dels representants del PP i Ciutadans en la Mesa havia impedit que la reforma estatutària que exigeix adequar les inversions territorialitzades de l'Estat al pes de la població del País Valencià arribara al ple del Congrés. Ara, però, amb la negativa del partit d'Albert Rivera a ampliar una vegada més el període d'esmenes, els diputats podran debatre, votar i validar el canvi estatutari aprovat pel Parlament valencià en 2011.

El motiu pel qual la reforma de l'Estatut no havia rebut el vistiplau de les Corts espanyoles són els continus ajornaments sol·licitats per PP i Ciutadans (Cs) per a presentar esmenes. Fins a un total de 47 ajornaments que finalment mai acabaven sumant noves esmenes al text.

En les darreres setmanes, Compromís havia posat el focus en Ciutadans, a qui havia demanat deixar sol el PP i permetre la tramitació de la reforma de l'Estatut. En aquest sentit, la coalició va demanar una reunió al grup parlamentari taronja per a demanar-los explicacions sobre el bloqueig. Aquesta reunió mai ha arribat a produir-se, però Cs ha canviat el sentit de com ha actuat fins ara a la Mesa del Congrés i ha trencat, així, el bloqueig de la majoria conservadora.

Des de Compromís s'han mostrat "molt satisfets" per la decisió presa per la Mesa del Congrés, reunida aquest dimarts, i han assenyalat que és un "dia important" per als valencians. En aquest sentit, han recordat que l'Estatut valencià ha hagut d'esperar més de sis anys quan altres, com el canari o el murcià, que van entrar molt després en el Congrés, s'han aprovat abans. El seu portaveu, Joan Baldoví, ha recordat que "després de molts mesos de complicitat entre el PP i Cs, aquest dimarts, per vergonya, els populars s'han quedat sols atemptant contra els drets dels valencians".

Per la seua banda, el diputat del PSPV-PSOE al Congrés, Artemi Rallo, ha celebrat el desbloqueig de la reforma de l'Estatut malgrat que el PP "ha tornat a intentar paralitzar-ho i impedir que la Comunitat tinga les inversions que mereix". "El PP de Mariano Rajoy s'ha quedat sol i ja no hi ha cap impediment formal perquè tire endavant", ha indicat el diputat socialista, qui ha advertit que ara "dependrà de l'impuls polític que els grups del Parlament vulguen donar-li a la reforma per a agilitar la seua engegada".

next