Diari La Veu del País Valencià
Global Omnium organitza tastos per a fomentar el coneixement sobre l’aigua de l’aixeta

La companyia Global Omnium ha iniciat una campanya de sensibilització ciutadana amb l’objectiu de fomentar el coneixement de la qualitat de l’aigua d’aixeta que consumeixen en les seues cases, segons ha informat l’entitat en un comunicat.

L’empresa està duent a terme tastos d’aigua a cegues en les potabilitzadores de la Presa (Manises) i El Realón (Picassent). En ambdues, gestionades per Emivasa, s’informa prèviament als visitants de tot el procés de tractament de potabilització i posterior distribució.

Entre 6 i 8 persones participen en cada sessió i proven aigua de quatre potabilitzadores: la de Manises, la del Realón i les de Sagunt i la Ribera, gestionades per Global Omnium. Està previst realitzar aquestes jornades trimestralment, els dissabtes al matí, en alguna de les dues sales de tastos, especialment dissenyades per a aquesta activitat. En elles es realitzarà l’anàlisi de perfil d’olor, sabor i sensació de l’aigua tractada per les plantes potabilitzadores.

La finalitat d’aquestes sessions de tastos és conéixer les olors i els sabors dels diferents tipus d’aigua que se subministren en la zona de València per a saber les opinions dels usuaris i, així, poder dissenyar futures actuacions de millora en el sistema de proveïment.

Quant al procediment, en aquest cas es duu a terme un mètode de tast descriptiu, és a dir, una anàlisi de perfil d’olor, sabor i sensació amb les seues corresponents intensitats i basat en una taula de descriptors codificats que se’ls ha facilitat als participants prèviament. El tast conclou amb una posada en comú dels resultats.

L’origen dels sabors i les olors en l’aigua de consum pot ser molt divers: els produïts per causes naturals –creixements d’algues blaves en la font d’aigua bruta que poden alliberar compostos inofensius per a la salut però detectables a concentracions molt baixes– o una excessiva mineralització de l’aigua; els produïts pel procés de tractament de l’aigua –especialment en els processos d’oxidació-desinfecció com la cloració o el tractament amb diòxid de clor–, i els que es deuen a alteracions que es produeixen en la xarxa de distribució, en entrar en contacte l’aigua amb diferents materials o per reaccions bioquímiques produïdes en la xarxa.

Comparteix

Icona de pantalla completa