Diari La Veu del País Valencià
València treballa perquè els rècords de turistes no deterioren la convivència entre veïns i visitants

El passat 2017 va ser el millor any per al turisme a València. En la mateixa línia que el conjunt del País, la capital va tancar l’any amb xifres rècord de visitants, que han augmentat també el temps d’estada. Davant el creixement de viatgers a la ciutat, el següent pas del govern municipal passa per trobar l’equilibri entre el turisme i el benestar dels veïns i augmentar el control sobre els apartaments turístics.

Així ho va explicar aquest dilluns la primera tinent de l’Ajuntament de València i presidenta de la Fundació Turisme València, Sandra Gómez, durant la presentació del balanç turístic de la ciutat corresponent a l’exercici 2017, en la qual ha estat acompanyada pel director de la Fundació Turisme València, Antonio Bernabé. Les dades mostren un creixement progressiu dels indicadors de rendibilitat turística –nombre de visitants, preu de les pernoctacions i durada de l’estada– i van “en la línia marcada pel pla de turisme de la ciutat”, que busca primar la qualitat turística enfront de la quantitat.

Tot i la satisfacció que generen les dades de rècord registrades en l’últim any, el consistori és conscient dels problemes que pot comportar l’arribada massiva de turistes. En aquest sentit, Turisme València ja es planteja com atacar els efectes de la turistificació, segons va explicar Antonio Bernabé, qui va assenyalar que es treballa conjuntament amb el sector i els veïns per a trobar un punt d’equilibri entre el turisme i la vida dels habitants de la ciutat.

La regidora Sandra Gómez va concretar que una de les mesures que ultima l’Ajuntament és millorar el control dels apartaments turístics no reglats. En aquesta línia, el consistori ha demanat la modificació de la llei per a poder endurir els mecanismes de control i poder garantir que els anuncis de vivendes turístiques que es troben a les webs d’economia col·laborativa siguen legals. Si s’aconsegueix, “es marcarà un abans i un després”, va assenyalar Gómez.

Números històrics

La principal dada que deixa el 2017 en matèria turística és el rècord de visitants, que per primera vegada va superar la xifra dels 2 milions. Però no sols vénen més turistes, sinó que també passen més temps. Concretament, els visitants de València van passar 4.818.434 nits a la ciutat i de mitjana hi han estat 2,4 dies. Així i tot, la xifra que va destacar Gómez va ser el preu mitjà de l’allotjament hoteler, que va arribar fins als 76,6 euros, un 9% més que en 2016. Aquest augment ha propiciat també el creixement de la rendibilitat de les habitacions d’hotel, que ha augmentat un 12,2%, mentre que la mitjana estatal es troba al voltant del 9%.

Davant aquestes dades, la també presidenta del patronat de turisme municipal va assegurar que València s’està “posicionant com una destinació urbana de referència a nivell europeu”. Així i tot, va animar a “seguir treballant en la mateixa línia perquè el turisme seguisca aportant rendibilitat i benefici, tant econòmic com social, per a la ciutat de València”.

L’aeroport i els creuers impulsen el sector

L’aeroport de Manises i en menor mesura els creuers han sigut els principals impulsors del turisme en 2017. Segons va explicar la regidora, la millora de connexions aèries amb els mercats tradicionals i l’obertura i consolidació de noves rutes han sigut clau. L’increment de connexions punt a punt, així com amb els principals hubs europeus (com Zuric, París, Frankfurt, Istanbul, Amsterdam, Roma, Lisboa o Moscou), mostra, segons la regidora, com les companyies aèries consideren València com una destinació urbana durant tot l’any.

De fet, l’aeroport de Manises és el que més ha crescut dels 15 primers de la xarxa d’Aena. Pel que fa a creuers, s’han registrat un total de 203 escales amb un creixement del 12,2%, que ha suposat un increment del 2% en el nombre de passatgers.

El mercat estatal continua sent el principal, amb un total d’1.769.173 pernoctacions (+2,1%). El segueix Itàlia amb 554.004 (+6,3%); Holanda, amb 390.808 (15,6%), i el Regne Unit, amb 321.996 pernoctacions (17,2%). No obstant això, el mercat que més ha crescut ha sigut el rus, amb un augment del 60,8%. Aquest creixement és fruit de l’establiment de la connexió directa entre Moscou i València.

Les previsions de Gómez són que en 2018 València continue creixent com a destinació turística. Pel que fa a la connectivitat aèria, està previst que en la temporada d’estiu la ciutat estiga connectada amb vol directe amb 63 destinacions internacionals i amb 17 d’estatals, amb 12 noves rutes. A més, l’Autoritat Portuària ha previst l’arribada d’un 3% més de creueristes.

Unes dades positives però lluny de les xifres precrisi

En la presentació del balanç del sector turístic de 2017 van participar el president de la Unió Hotelera de la Província de València, Ximo Solá; el president de l’Associació Empresarial Valenciana d’Agències de Viatge (AEVAV), Miguel Jiménez, i el gerent de la Federació Empresarial d’Hostaleria de València (FEHV), David Izquierdo.

Els representants dels tres subsectors es van mostrar satisfets pel ritme de creixement del sector. De fet, Ximo Solá va assegurar que l’ocupació hotelera dels primers mesos del 2018 és superior a la del mateix període de 2017. A més, va assenyalar que les expectatives per a març són molt positives, ja que coincideixen les Falles i la Setmana Santa. La nota discordant, però, la va posar Izquierdo, que va assenyalar que com que l’hostaleria no depén exclusivament del turisme, està recuperant-se més lentament i encara té uns resultats molt allunyats als d’abans de la crisi.

Comparteix

Icona de pantalla completa