Diari La Veu del País Valencià
El Consell aplana el camí per a tirar endavant Puerto Mediterráneo

El mega projecte de centre comercial Puerto Mediterráneo, previst per als afores de Paterna, i paralitzat des de fa un any i mig, torna a estar damunt la taula. I amb possibilitat de fer-se realitat. Així es desprén de la reunió que aquest divendres va mantindre la consellera d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador, amb representants de l’empresa Intu-Eurofund, impulsora del projecte, en la qual els va traslladar les diferents vies i instruments que preveu la legislació per a reactivar el centre comercial i d’oci amb un nou projecte.

Segons va informar la conselleria en un comunicat, Salvador –que va estar acompanyada pel secretari autonòmic Josep Vicent Boira i per l’alcalde de Paterna, Juan Antonio Sagredo– va informar l’empresa britànica que per al nou projecte poden optar “per un pla parcial urbanístic que ha d’impulsar l’Ajuntament de Paterna o per la figura de Projectes d’Inversions Estratègiques Sostenibles (PIES) que es preveu en la futura Llei d’Ordenació del Territori, Urbanisme i Paisatge de la Comunitat Valenciana (LOTUP)”. D’alguna manera, la Conselleria d’Obres Públiques va donar a l’empresa pistes perquè puguen adaptar el seu projecte a la legislació vigent i així que el centre comercial siga una realitat.

El projecte pensat per als afores de Paterna va començar a gestar-se durant l’última etapa de govern autonòmic del PPCV. Amb el canvi de signe polític de la Generalitat, el projecte va entrar en via morta després de no reunir alguns requisits legals per a la seua engegada.

Un dels arguments esgrimits per a posar fre al centre comercial va ser que entre el recinte i la carretera que l’envolta, la CV-35, calia deixar 100 metres de distància i no els 50 que plantejava el projecte inicial. Tampoc no va superar la Comissió d’Avaluació Ambiental. Davant això, la promotora va afirmar que tractaria de modificar el projecte per a adaptar-lo a les exigències legals.

Puerto Mediterráneo, però, va quedar en suspens durant mesos i fins al passat 9 de febrer, quan l’ambaixador britànic, Simon Manley, va visitar València i va traslladar al president de la Generalitat, Ximo Puig, el seu suport als promotors del centre. Dies després de la visita, Puig va assegurar que “qualsevol projecte que complisca la normativa tindrà el suport de la Generalitat”. Aquesta va ser la primera pista sobre la reactivació del projecte.

Un projecte, diferents postures

La reacció de Compromís a aquestes paraules no es va fer esperar. El director general de Comerç, Natxo Costa, va afirmar que el projecte és contrari al model de proximitat i urbà que segueix defensant el Consell, però alhora va admetre que si Puerto Mediterráneo presentava un projecte que complira amb tots els requisits legals, “evidentment” no es podrien “oposar”. Una postura semblant va defensar la vicepresidenta, Mónica Oltra, que va assegurar el 14 de febrer que si l’empresa promotora presenta un nou projecte que “s’ajuste a la legalitat”, el Consell “l’estudiarà i se li donarà curs”. Nou dies després, ha arribat la reunió de Salvador amb els promotors.

L’afer de Puerto Mediterráneo ha generat tensió entre el PSPV i Compromís per la disparitat de criteris sobre la conveniència d’aquest centre comercial. Amb tot, les diferències s’han reduït notablement en les darreres setmanes. En la línia de la vicepresidenta, el conseller d’Economia –i màxim responsable de l’àrea de Comerç–, Rafa Climent, va assegurar fa uns dies que si la promotora presenta un projecte “viable, sostenible i que complisca amb la legalitat”, “no hi haurà cap problema” a acceptar-ho.

Per la seua banda, el portaveu del PSPV, Jorge Rodríguez, es va encarregar de recordar dilluns passat que el seu partit “mai ha estat tancat a arribar a acords i a buscar solucions que permeten el desenvolupament econòmic i la generació de llocs de treball, que és una de les prioritats del partit”.

Justament la creació d’ocupació és la basa que ha jugat el PPCV per a defensar el projecte. Segons la síndica popular, Isabel Bonig, Puerto Mediterráneo és un projecte “molt important”, ja que suposarà la “creació de 5.000 llocs de treball”, i considera que si no tira endavant “es traslladaria un missatge que no és bo per als empresaris que vulguen invertir a la Comunitat Valenciana”.

Comparteix

Icona de pantalla completa