Diari La Veu del País Valencià
El TSJ rebutja per tercera vegada la petició de Ribera Salud de suspendre de forma cautelar la reversió

El Tribunal Superior de Justícia (TSJ) ha desestimat la petició de la UTE Ribera Salud II d’establir una mesura cautelar urgent per a suspendre la reversió de la concessió d’Alzira el pròxim 1 d’abril en entendre que “ni concorren circumstàncies d’especial urgència ni s’aprecien concurrències de nous fets” als ja examinats en els tres pronunciaments anteriors, l’últim d’ells el passat 13 de febrer, en els quals ja va rebutjar aquesta mesura.

Així, la secció cinquena de la sala del contenciós del TSJ, en una interlocutòria d’aquest dimarts, explica que “no existeixen circumstàncies peremptòries d’especial urgència”, ja que la concessionària “basa tot el seu al·legat en el que es produirà, segons ella, l’1 d’abril de 2018”, quan la gestió d’aquest departament de salut tornarà a ser pública.

A més, assenyala que, malgrat “l’esforç argumental” de la concessionària, “no esmenta cap fet nou ni cap circumstància sobrevinguda” a les ja examinades en els tres pronunciaments d’aquesta sala.

El TSJ va desestimar el 30 de novembre de 2017 la sol·licitud de mesura cautelar sol·licitada per Ribera Salud i contra aquesta resolució la concessionària va interposar un recurs de reposició que també va ser desestimat el 12 de gener de 2018. Llavors va demanar aclariment de la interlocutòria, que també va ser desestimat el 13 de febrer de 2018.

La UTE va sol·licitar el 19 de febrer una mesura cautelar urgent per a suspendre o retardar la reversió del servei públic d’assistència sanitària integral de la Ribera fins que la Conselleria de Sanitat “no garantira que la reversió pot produir-se sense risc vital o afectació a la salut dels pacients”.

Augura un “col·lapse assistencial immediat”

Ribera Salud, en el seu “extens i prolix” escrit, al·legava que “l’absència d’un pla d’acció o projecte de reversió” per part de la Conselleria provocarà “el col·lapse assistencial immediat”. Així, apunta, entre altres deficiències, que Sanitat “no ha subscrit cap contracte amb cap proveïdor” per a la prestació del servei, així com “la desinformació dels responsables dels diferents departaments respecte a com procedir en el desenvolupament de les seues funcions” a partir de la reversió.

Com a fets nous al·legats, assenyala que és “notori” que “no arribarà a temps en la posada en funcionament dels nous aplicatius informàtics” i que a partir de l’1 d’abril “determinats serveis deixaran de ser prestats”.

No obstant açò, la sala assenyala que és “obvi”, segons es desprén de les al·legacions de la Ribera, que “no existeixen circumstàncies peremptòries d’especial urgència”, ja que Ribera Salud “basa tot el seu al·legat en el que es produirà, segons ella, l’1 d’abril de 2018”.

A més, explica que, per a resoldre sobre la pretensió de la Ribera Salud, és “absolutament necessari” que hagen variat els elements fàctics ja contemplats en les tres resolucions anteriors i malgrat l’esforç argumental” de la concessionària “no esmenta cap fet nou ni cap circumstàncies sobrevinguda”

Per tot açò, desestima la sol·licitud de mesura cautelaríssima, que és ferma, i rebutja així mateix la petició de tramitació d’adopció de mesura cautelar, davant de la qual cap recurs de reposició en els cinc dies a partir de la seua notificació.

Carmen Montón: “Esperem que Ribera Salud col·labore perquè siga una transició tranquil·la”

La consellera de Sanitat, Carmen Montón, ha mostrat aquest dijous la seua “satisfacció” davant les dues actuacions del Tribunal Superior de Justícia que rebutgen les peticions de suspendre cautelarment la reversió del departament de salut de la Ribera, prevista per a l’1 d’abril, i ha xifrat en huit els pronunciaments judicials que considera que avalen que aquest procés s’està fent amb transparència.

“Són dos noves peticions de Ribera Salud rebutjades dirigides a paralitzar la reversió de l’Hospital de la Ribera, que se sumen a altres sis pronunciaments dels tribunals en un mateix sentit i que reforcen la idea que el procés de reversió s’està fent d’una manera ordenada, planificada i transparent per part de la Conselleria”, ha indicat Montón en un comunicat.

La consellera de Sanitat ha apel·lat l’empresa concessionària “al fet que col·labore en el procés de finalització del contracte perquè siga una transició tranquil·la i que, durant aquest procés, es pose per sobre de tot l’interés de la població de la Ribera”.

Ribera Salud: “Seguirem defensant un sistema que ha donat excel·lents resultats”

Per la seua banda, Ribera Salud, ha expressat el seu “màxim respecte” a la justícia davant la decisió del TSJ de rebutjar la seua petició d’una mesura cautelar urgent per a suspendre la reversió de la concessió d’Alzira el pròxim 1 d’abril.

En un comunicat, la UTE afirma que estan “satisfets” d’haver complit amb la seua “obligació i responsabilitat amb els pacients del Departament de Salut de la Ribera i els professionals de denunciar la improvisació i falta de planificació amb la qual la Conselleria de Sanitat Universal està duent a terme el procés de reversió”.

“Seguirem treballant per a defensar el model de col·laboració públicoprivada que hem desenvolupat durant 18 anys en el Departament de Salut de la Ribera”, assegura, i recalca que és un sistema que ha donat “excel·lents resultats com demostren nombrosos estudis, nacionals i internacionals, i la Sindicatura de Comptes de la Generalitat”.

Comparteix

Icona de pantalla completa