Diari La Veu del País Valencià
El Congrés urgeix el govern espanyol a reformar el finançament autonòmic malgrat l’abstenció de PP i Ciutadans

El ple del Congrés dels Diputats ha aprovat, amb 155 vots a favor, una moció presentada per Compromís sobre la necessitat que el govern espanyol inicie de manera immediata la reforma del model de finançament autonòmic caducat des de 2014. La iniciativa ha eixit endavant malgrat l’abstenció dels parlamentaris del Partit Popular i Ciutadans, que han evidenciat així la diferència de criteri entre els diputats dels seus respectius partits al Congrés i a les Corts Valencianes, on el passat 26 d’octubre es va aprovar per unanimitat un manifest idèntic al debatut aquest dijous a Madrid.

La proposta defensada pel diputat Enric Bataller insta el govern espanyol a reformar el sistema de finançament d’acord amb un criteri de pes poblacional, així com a implantar mecanismes que compensen el deute del País Valencià derivat de l’infrafinançament.

Segons assenyala Compromís en un comunicat, la coalició ha aconseguit el suport de la gran majoria de diputats “per a obligar a Mariano Rajoy a complir amb el seu compromís de 2017 de tindre a punt un nou sistema de finançament autonòmic” que permeta fer sostenibles els serveis públics fonamentals i acabar així amb la “discriminació que pateix el poble valencià, a la cua en matèria d’inversions i finançament”.

Sobre el posicionament de PP i Ciutadans, Bataller ha assenyalat que el vot d’aquests dos partits “arracona les seues respectives formacions al País Valencià”. Amb tot, el diputat per València considera que el vot favorable de la cambra baixa ha de traduir-se en el desbloqueig de la reforma de la disposició addicional primera de l’Estatut valencià, actualment paralitzada pel PP i Ciudadanos, que sumen majoria en la Mesa del Congrés. Aquesta reforma està pendent des de fa 7 anys i, solament en aquesta legislatura, ja s’ha ajornat 47 vegades.

El partit d’Albert Rivera menysprea els valencians”, ha declarat Bataller en relació a la falta de resposta de Ciudadanos a la reunió que Compromís li va demanar fa dues setmanes per a desbloquejar la tramitació de la reforma.

La formació ha enlletgit al govern de Rajoy la paràlisi legislativa basada en la regla d’estabilitat pressupostària i l’ampliació sistemàtica del termini d’esmenes. El diputat valencià ha assenyalat la responsabilitat de la presidenta del Congrés per fer una interpretació del reglament del Parlament que no limita les contínues pròrrogues, sobretot si després de la petició no es presenta cap esmena a l’articulat, com ocorre amb l’Estatut valencià.

Comparteix

Icona de pantalla completa