Diari La Veu del País Valencià
El PP de Castelló critica la campanya de benvinguda als nounats en valencià que també es fa en pobles on governa

Ara fa just un any que l’Ajuntament de Castelló presentava la campanya ‘Benvinguts a casa!’. Així, en febrer de 2017 s’informava que el consistori, en col·laboració amb el Departament de Salut de Castelló, repartiria caixes de benvinguda amb pitets i adhesius, acompanyats d’una carta que ajudara a clarificar l’objectiu d’aquesta campanya. Com va explicar el regidor de Normalització Lingüística en el seu moment, la finalitat és “convidar els pares a normalitzar l’ús de la nostra llengua a l’hora de posar-li el nom o començar a parlar i relacionar-se amb el nounat”. El regidor, Ignasi Garcia, també va contar que “amb aquesta campanya es realitza difusió del lèxic relacionat amb els bebés i es dóna a conéixer la tasca dels serveis lingüístics municipals com a serveis d’assessorament i informació sobre els tràmits que cal fer per a traduir el nom propi al valencià”.

Just aquesta carta amb les recomanacions sobre la normalització dels cognoms és la que ha despertat les crítiques de Begoña Carrasco, la portaveu del PP a l’Ajuntament, un any després de la posada en marxa de la campanya. En una publicació al seu mur de Facebook denuncia que “a una amiga seua anomenada Casañ de cognom, l’Ajuntament […] li envia una carta a casa recordant-los la importància de parlar-li al seu fillet/a en valencià, i recordant-li també que pot posar-li un nom en valencià i que pot aprofitar per a ‘adequar les grafies castellanitzades’ canviant el seu cognom per Cassany”. En la carta, que també ha compartit al seu mur, es mostra l’exemple de Casañ que ella indica, però juntament amb altres exemples com Chordá o Zaragozá. Per tant, res a veure amb la idea que llança Carrasco, que considera que l’amiga ha rebut la carta pel seu cognom. A més, la carta no s’envia a casa com ella denuncia, sinó que és un document “genèric” que Sanitat entrega juntament amb la caixa de regal.

Carrasco aprofita açò per a atiar la polèmica en el context de la normalització del nom de la ciutat i conclou dient que “s’estan passant de la ratlla”. Cal recordar que aquesta iniciativa no és original de l’Ajuntament de Castelló, sinó que es va posar en marxa a través de l’Agència de Promoció del Valencià (Aviva). De fet, municipis com Benicàssim o Moncofa, amb alcaldies del PP, s’hi van sumar. L’Acúdia, Gandia, Godella, Montserrat, Muro, Paiporta, la Pobla de Vallbona, Silla i Xixona també tenen aquesta campanya.

Comparteix

Icona de pantalla completa