Diari La Veu del País Valencià
Alabajos reivindica l’actualitat d’Estellés 25 anys després de la seua mort amb el disc ‘Ciutat a cau d’orella’

Pau Alabajos publica el seu nou treball discogràfic, Ciutat a cau d’orella (Bureo Músiques). L’àlbum és un homenatge al poeta Vicent Andrés Estellés. Precisament, la publicació del seté disc del cantautor torrentí (sisé d’estudi) coincideix amb el 25é aniversari de la mort del poeta de Burjassot (l’Horta Nord). A més, l’elecció del títol tampoc no és casual. Així, Ciutat a cau d’orella també va donar nom al primer poemari en valencià d’Estellés, publicat el 1953.

El repertori del nou disc de Pau Alabajos està format per dotze poemes extrets de diversos llibres i reculls de versos que pretenen reivindicar la modernitat i vigència del poeta del poble. La clau que obri tots els panys (1971), el Llibre de meravelles (1971) i la Sonata d’Isabel (1990) són algunes de les obres representades en l’antologia realitzada pel músic.

La veu d’Alabajos ens remet a la geografia humana de la urbs, a les històries quotidianes i a les carícies, mossos i arraps traçats per Estellés. El poeta escrivia “perquè sentia la necessitat profunda d’evacuar del seu cos alguns pensaments o emocions que li rosegaven la consciència”, assenyala el cantautor de Torrent. Així, quan feia versos sobre el poble, “podem tocar amb els dits la pols del carrer, les fulles de lletuga espargides per terra, la calç blanca de les parets. Podem olorar, fins i tot, el fem dels camps de conreu i escoltar com criden els grills amagats entre la brossa dels marges”. Així mateix, prossegueix Alabajos, “Estellés també parla sobre la voluntat de ser poble, sobre la determinació col·lectiva i vigent de construir un País, de conrear una llengua i una cultura, d’assumir la nostra veu com a valencians, i ens convida a eixir al carrer, a embrutar-nos les mans, a arremangar-nos la camisa”.

Ciutat a cau d’orella: el disc

El nou treball de Pau Alabajos va ser enregistrat durant els mesos de juny i juliol de 2017 als estudis Blind Records de Barcelona. La gravació va ser realitzada per Santos&Fluren, el duet creatiu format per Santos Berrocal i Florenci Ferrer. Cal dir que per les seues mans han passat els noms més importants del pop estatal: Iván Ferreiro, Supersubmarina, Sidonie, Love of Lesbian o Shuarma, entre d’altres. A més, els dos han acompanyat Pau Alabajos en el vessant musical (percussions, bateria, teclats, guitarres, baixos, etc.).

El treball instrumental també ha comptat amb les cordes d’Adriana Sena (al violoncel) i Laura Navarro (al violí). Aquesta última, col·laboradora habitual del torrentí, també s’ha encarregat dels arranjaments de corda d’alguns dels temes del disc. A més, cal destacar la interpretació en directe per part de la Lira Ampostina de la cançó Coral romput, amb arranjaments per a banda simfònica de Roger Conesa.

D’altra banda, Sergi Bautista va ser l’assistent tècnic d’enregistrament i mescla a Blind Records. L’àlbum va ser masteritzat per Mario G. Alberni als estudis Kadifornia Mastering d’El Puerto de Santa Maria (Cadis) durant l’agost de 2017.

Per últim, el disseny de la portada i l’interior del disc són obra de l’arquitecta i fotògrafa valenciana Raquel Escrivà.

Presentació del disc

Ciutat a cau d’orella es presentarà al Teatre Micalet de València els dies 27 i 28 de març. La primera d’eixes cites coincidirà exactament amb la data de la mort de Vicent Andrés Estellés 25 anys enrere i ja ha penjat el cartell d’entrades exhaurides (només queden entrades per al concert del dia 28). El disc també es vestirà de llarg a Catalunya. Serà el dissabte, 7 d’abril, a Sant Llorenç d’Hortons (Alt Penedès) en el marc del Festival Barnasants.

Comparteix

Icona de pantalla completa