Diari La Veu del País Valencià
Economia obri una acadèmia de consum perquè els ‘millennials’ facen un ús responsable d’Internet

Quins són els deu trucs més cutres per què comprem en Internet? Ensenyar per les xarxes socials la teua habitació és una qüestió íntima o no? I dir on vius? Fins a quin punt mostraries el teu cos en fotografies? Sabem quines poden ser les conseqüències del sexting? Són només algunes de les reflexions que es plantegen en els diferents episodis de ‘Consum Academy’, una nova campanya impulsada per l’àrea de Consum de la Conselleria d’Economia i que compta amb la col·laboració d’Educació i Igualtat.

Aquest dimarts, 20 de febrer, el saló d’actes de l’IES Lluís Vives va acollir la inauguració d’aquesta “acadèmia”. El director general de Comerç i Consum, Natxo Costa, va fer la presentació davant l’alumnat de l’institut, públic objectiu de la campanya. També hi eren els consellers Rafa Climent i Vicent Marzà i la vicepresidenta i consellera Mónica Oltra, a més del secretari general de l’IVAJ, Jesús Martí. En una fila reservada estaven Xavi Rico, Maria Vivas, Maria Navarro i Sergio Jurado. Ells són els joves youtubers que protagonitzen els 25 vídeos d’aquest projecte didàctic per a un consum i un ús responsable de les noves tecnologies. Aquests continguts audiovisuals estan disponibles en la web de la Conselleria d’Economia. A banda dels vídeos, que també es poden veure a Youtube, hi ha una guia d’ús del material amb una breu presentació de cadascun dels continguts i propostes d’activitats i de debats.

El llenguatge youtuber

Com va explicar Natxo Costa, la intenció d’aquesta campanya era unir “el consum, el món educatiu i el món dels joves” i va remarcar que hi ha un “compromís amb l’educació de les persones consumidores, atenent tant als usos com als abusos”. La campanya ofereix materials didàctics “amb l’objectiu de facilitar eines al professorat”, tot i que també es poden mirar fora de les aules, per lliure. Els vídeos s’agrupen en 10 unitats didàctiques que tracten sobre les compres, la comunicació, la navegació segura i l’oci. Tot això, dins d’Internet. Així, ‘Consum Academy’ és una campanya sobre com utilitzar Internet, sobre com “consumim” les tecnologies, que s’aprofita del mateix Internet per a arribar al públic.

Per a Mónica Oltra és important que “aquesta sèrie de vídeos l’hagen feta joves en lloc d’estar ací els consellers pegant-vos la pallissa”. “Són missatges d’iguals a iguals”, va afegir. “Hem utilitzat els codis narratius dels joves, dels nadius digitals”, va descriure Costa. Dit d’altra manera, el llenguatge youtuber. “Convé conéixer i aprofitar els avantatges d’aquesta nova gramàtica visual, que ens permet oferir una connexió més pròxima amb les noves generacions millennials“, justifiquen els responsables de la campanya. Si bé els dos vídeos projectats en la presentació van provocar alguna rialla que certificava l’empatia amb l’audiència, Costa va advertir que “no tots els vídeos són tan divertits; n’hi ha de més durs, com els que parlen dels abusos”.

La campanya es va presentar a l’IES Lluís Vives. En la imatge, els protagonistes dels vídeos de ‘Consum Academy’ juntament amb Climent, Oltra i Costa. / DIARI LA VEU

Tots els vídeos estan subtitulats i alternen el valencià i el castellà. Segons s’explica en la guia, “s’ha optat per un model de cohabitació lingüística basat en el bilingüisme passiu, és a dir, el fet comunicatiu es produeix encara que no coincidisca la llengua”. Hi ha dos personatges que parlen preferentment en valencià i de vegades en castellà. I també hi ha altres dos personatges que parlen preferentment en castellà i de vegades en valencià. La intenció és oferir “una perspectiva de la realitat bilingüe de la Comunitat Valenciana, on hi ha zones exclusivament castellanoparlants”. Pel que fa al model lingüístic, s’ha escollit “un registre col·loquial, però hem respectat un cert rigor gramatical”.

Educació per a una ciutadania crítica

Rafa Climent va reconéixer que Internet “ens permet accedir a un mercat de consum de compra il·limitat que també comporta riscos”. Per exemple, “la incitació al consum impulsiu”. Per tal de realitzar una compra segura, “hem de conéixer els nostres drets”, va afegir. En aquesta mateixa línia va comentar que “‘l’era digital ens exigeix convertir-nos en consumidors responsables” i es va mostrar convençut que “l’educació des de la infància és clau per a tindre eixa ciutadania crítica”.

“Hem de fer-nos preguntes, no només vosaltres, també els adults”, va dir Oltra en la presentació davant l’alumnat. La consellera d’Igualtat va recordar que “sovint els consells anaven dirigits a la gent més gran”, però que el govern actual “aposta per incloure tots els sectors”. Oltra va mencionar la Llei d’Infància i Adolescència i va indicar que “aquesta campanya també vos dóna veu”, referint-se als joves. “Per al govern valencià les persones joves sou ciutadans de ple dret i heu de ser tinguts en compte”, va concloure.

Comparteix

Icona de pantalla completa