Diari La Veu del País Valencià
La qualitat, la proximitat i el preu són els elements en què es fixen els valencians per a triar on comprar

La majoria dels valencians opta pel supermercat com a lloc habitual de compra. En concret, aquesta és l’opció que tria el 73,42% dels consumidors, front al 0,90% que ho fa per Internet. Així s’extrau de l’Enquesta d’Hàbits de compra i consum de 2017, presentada hui pel president d’Avacu, Fernando Móner i Clara Medina, coordinadora de la taula de participació que l’ha elaborada. Segons han explicat, els valencians es fixen principalment en la qualitat, la proximitat del producte i el preu a l’hora d’escollir on comprar.

Els resultats de l’enquesta mostren que els costums dels consumidors han variat en els darrers anys però, així i tot, els efectes de la crisi econòmica continuen presents a les llars. De fet, el 67,5% dels valencians enquestats reconeix que la situació econòmica ha incidit en la manera de comprar. Així, un 20% reconeix que aprofita més el menjar i quasi un 27% busca les ofertes per a triar els productes.

Fins a 2016, el preu era el segon factor que més prenien en consideració els consumidors a l’hora d’escollir un producte, només superat per la qualitat. Ara, el preu es troba en tercer lloc i els consumidors es deixen dur més per les preferències personals. Segons Móner, això és un indicador que, a poc a poc, es va superant la recessió econòmica, ja que, a més, el percentatge de persones que dina o sopa fora de casa almenys una vegada a la setmana és del 70,7%.

Els compradors opten per productes frescos en la majoria dels casos, excepte en el peix, on el percentatge del congelat és notable. No obstant això, la preferència per congelats o precuinats augmenta en consumidors més joves. Tots aquests productes s’adquireixen majoritàriament als supermercarts, ja que els enquestats valoren poder fer totes les compres en un mateix establiment. La excepció a aquesta tendència és el pa, que es compra principalment en forns.

Pel que fa a l’etiquetatge dels productes, els consumidors demanen etiquetes més senzilles, amb un vocabulari clar i lletres més grans. La composició és el que més consulten els compradors i el que més els preocupa és la quantitat de greix present en el producte. D’altra banda, l’enquesta revela que el preu dels productes ecològics és un fre per al seu consum, encara que en general els compradors consideren que són més sans que els altres.

Segons l’enquesta, el 96% dels valencians estan preocupats pel malbaratament d’aliments i el 90% assegura estar actuant per a evitar-lo, ja que pensen que és un problema de tots. Per a lluitar contra ell, i contra la manca d’aliments, els enquestats dubten que l’augment de la producció siga una solució i es decanten per la gestió i el repartiment equilibrat i solidari dels aliments.

La coordinadora de la taula de participació que ha elaborat l’enquesta, Clara Medina, ha explicat que el qüestionari és d’àmbit estatal i han participat 2556 persones, de les quals 250 són valencianes. En total, hi havia 39 preguntes dividides en 4 blocs i les respostes s’han analitzat seguint les variants de gènere, edat, ubicació geogràfica, nivell d’estudis i nombre de membres de la unitat familiar.

Comparteix

Icona de pantalla completa