Diari La Veu del País Valencià
Tarifes elèctriques més econòmiques per als regadius del País Valencià
RedactaVeu / València
El secretari general del PSPV-PSOE, Ximo Puig, portarà al Congrés dels Diputats la defensa dels interessos dels regants valencians davant la tarifa elèctrica aplicable a regadius actualment.

En aquests termes s’ha expressat el dirigent valencià, que ha comparegut al costat de la portaveu del PSOE en el Congrés, Soraya Rodríguez, davant els mitjans de comunicació durant la seua assistència hui a la tradicional ”Amollada de les aigües” a Sueca, que simbolitza l’inici de la temporada de reg.

Així, en la proposició no de llei que es debatrà en un ple, els socialistes proposen que s’adopten, amb caràcter immediat, les mesures per a l’establiment d’unes tarifes d’accés elèctriques per a les explotacions de regadiu que s’ajusten a les particularitats de consum estacional d’aquest sector, més barates que les actuals, per a evitar la pèrdua de competitivitat de l’agricultura de regadiu del País Valencià.

L’acte de l’Amollada de les aigues” en les séquies Major i de Muzquiz marca l’inici de la campanya agrícola en el terme municipal de Sueca. L’acte ha comptat, amb la presència de la portaveu del PSOE Soraya Rodríguez; Ximo Puig; el diputat nacional de Compromís, Joan Baldoví; el secretari general del Bloc, Enric Morera; la presidenta de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, Mª Ángeles Ureña; i el director del parc natural de l’Albufera, José Segarra; entre altres, els quals han sigut rebuts per l’amfitrió, el president de la Comunitat de Regants de Sueca, José Pascual Fortea, qui ha afirmat que fent un ús responsable, les reserves d’aigua per al reg estan assegurades per a quatre anys més. A més, ha tornat a defendre la presa del transvasament al Vinalopó des de l’assut de la Marquesa.

El secretari general del PSVV, XImo Puig, ha exigit al president de la Generalitat, Alberto Fabra, que “no continue dividint als valencians, i no diga una cosa en un lloc i una altra en un altre”. D’aquesta manera, ha considerat que “cal cercar les millors solucions” i “no fer falses expectatives i crear problemes entre les comarques valencianes”.
“L’aigua ha de ser un espai d’unió, no de divisió, que és el que plantegem nosaltres”, ha agregat Puig, qui ha insistit en la importància de treballar “perquè l’agricultura siga rendible” ja que “no ho és en aquests moments pels costos energètics, per qüestions relacionades amb la comercialització i que la política europea no està ajudant”, entre altres raons.
Tarifa elèctrica: més propostes
Pel que fa la tarifa elèctrica, el PSOE proposa evitar la penalització actual dels consumidors estacionals a causa de l’augment del pes del terme de potència de la tarifa d’accés i que discrimina de manera desproporcionada a aquest tipus de consumidors. Així mateix, proposen assegurar que es facture per potència real registrada en el comptador i no per la potència contractada.
D’altra banda, la proposta dels socialistes demanda el foment de l’establiment dels contractes de temporada i que es puga disposar de diferents potències per al seu ús en els mesos de temporada de reg i en la resta dels mesos de l’any. També insten al Govern a aprovar un Pla de foment per a la Comunitats de Regants i explotacions de regadiu consumen l’energia elèctrica que produïsquen elles mateixes.
Finalment, consideren fonamental que s’establisquen mesurades per a afavorir les centrals de compra que constituïsquen les comunitats de regants o altres formes d’associació i aplicar un IVA reduït a les comunitats de regants, en la mateixa línia que l’establida a Itàlia per a les instal•lacions de reg i drenatge.
”Desastre energètic”
Per la seua banda, la portaveu del PSOE en el Congrés, Soraya Rodríguez, ha assegurat que “l’aigua és un element fonamental de la vida de la nostra economia i de la nostra agricultura i ocupa un lloc prioritari en la nostra agenda política”. També ha apuntat que l’agricultura de regadiu “està passant un moment molt difícil igual que altres sectors però de forma molt important per la política energètica de Mariano Rajoy, que cal dir “desastre energètic”.
En aquest sentit, Rodríguez ha indicat que el PP porta dotze mesures legislatives entre reials decrets i mesures d’acompanyament destinades al sector energètic “i totes i cadascuna perjudiquen als usuaris”.
Per açò, ha insistit que “no podem compartir amb el govern” i proposen prendre mesures per a solucionar el que suposa mantenir una tarifa de potència contractada que no és la real perquè solament la utilitzen uns mesos de l’any. Per açò, ha lamentat que “han desaparegut les tarifes especials”.
La portaveu del PSOE ha agraït el gest de la comunitat de regants per convidar-la a l’acte, ha aprofitat l’esdeveniment per a defensar els drets dels agricultors de regadiu i recordar la importància del sector que suposa un 2.8% del PIB, davant el qual ha expressat el compromís dels socialistes de seguir treballant i presentar iniciatives parlamentàries.

Comparteix

Icona de pantalla completa