Diari La Veu del País Valencià
Foment prioritza ‘rescatar’ les autopistes en fallida de Madrid davant la Circumval·lació d’Alacant, que haurà d’esperar a abril

El Ministeri de Foment iniciarà el ‘rescat’ de les 9 autopistes de peatge en fallida dimecres 21 de febrer, quan passarà a fer-se càrrec de la primera d’elles, la radial R-4 Madrid-Ocaña, una via que cada dia utilitzen vora 5.700 conductors. Això no obstant, la Circumval·lació d’Alacant haurà d’esperar fins a abril i serà l’antepenúltima carretera ‘rescatada’.

El departament que dirigeix Íñigo de la Serna a través de la seua societat Seittsa assumirà eixe dia la via i la seua plantilla de 90 treballadors i passarà a fer-se càrrec de l’explotació i manteniment, així com del cobrament del peatge als seus usuaris.

Foment prendrà el relleu de l’actual concessionària de l’autopista, una societat participada per Ferrovial, Sacyr i Liberbank que ha sigut declarada en liquidació amb un deute d’uns 530 milions d’euros. La radial R-4, inaugurada en febrer de 2004, és una autopista de 52,5 quilòmetres de longitud que porta associada l’explotació de 41,5 quilòmetres de la carretera de circumval·lació M-50 lliure de peatge, que discorre entre les carreteres A-2 i A-4.

Aquesta serà la primera autopista que l’Estat tinga sota la seua gestió més d’una dècada després que en maig de 2006 privatitzara la llavors Empresa Nacional d’Autopistes (ENA). Així mateix, l’Administració passarà a fer-se càrrec d’aquesta i les altres 8 autopistes fallides sis anys després que, en 2012, enmig de la crisi, es declararen insolvents i en concurs de creditors per la davallada del trànsit i els sobrecostos de les expropiacions.

Després d’un primer pla de rescat fallit en 2014, aquesta setmana s’engega el nou projecte dissenyat per Foment per a solucionar la situació d’aquestes infraestructures, que suposen una cinquena part (570 quilòmetres) de la xarxa de pagament. La construcció va suposar una inversió de 7.000 milions i actualment suporten un deute de 3.200 milions.

Calendari del ‘rescat’

El pla de De la Serna passa per assumir les autopistes a mesura que les actuals concessionàries vagen entrant en liquidació i explotar-les durant uns mesos per a garantir que segueixen en servei per als usuaris fins al llançament del concurs públic per a tornar a cedir-les a empreses privades en la segona meitat de l’any.

Així, després de la R-4, Foment assumirà entre febrer i març la resta de les radials: la R-2 Madrid-Guadalajara, la R-3 Madrid-Arganda i la R-5 Madrid-Navalcarnero, la M-12 que uneix Madrid amb l’Aeroport de Barajas i la AP-36 Ocaña-La Roda.

Posteriorment, l’1 d’abril el Ministeri es quedarà amb el tram de la AP-7 entre Cartagena i Vera i amb la Circumval·lació d’Alacant.

L’altra via en fallida, la AP-41 Madrid-Toledo, serà l’última a ‘rescatar-se’, atés que el seu concurs de creditors no ha arribat encara a la fase de liquidació.

La factura del ‘rescat’

En virtut del rescat, l’Estat haurà de pagar a les actuals concessionàries l’import que van invertir en la construcció i que encara no havien recuperat amb el cobrament del peatge. Es tracta d’una factura que el govern espanyol estima en uns 2.000 milions d’euros, però que els creditors de les vies eleven fins a 4.500 milions. Foment espera minorar aquesta suma amb el que traga de relicitar les vies, però ja ha reconegut que no ho cobrirà íntegrament i que l’operació afectarà en el dèficit d’enguany.

El Ministeri aborda el rescat de les autopistes més ‘joves’, les de més recent construcció, mentre que les més ‘veteranes’ comencen a acabar el termini de concessió i comencen a revertir a l’Estat coincidint amb el debat que el govern espanyol pretén obrir amb altres grups per a decidir el futur d’aquestes vies: si tornen a cedir-se a empreses privades o si passen a la xarxa de carreteres de l’Estat.

Comparteix

Icona de pantalla completa