Diari La Veu del País Valencià
Milers de persones es concentren a la ciutat del Túria en suport de l’ensenyament en valencià

La “festa” impulsada per Escola Valenciana aquest dissabte a la ciutat del Túria ha aplegat milers de persones per a donar suport a l’ensenyament en valencià, segons han indicat els organitzadors en un comunicat. A més, el president del col·lectiu, Vicent Moreno, ha demanat una entrevista amb el president de la Generalitat, Ximo Puig, per a tractar el requisit lingüístic del valencià mentre que “altres partits continuen traient ‘traca'” respecte a la mesura, ha denunciat el president de l’entitat, Vicent Moreno, tal com recull Europa press.

La “gran festa” a la plaça de la Mare de Déu a València per “la dignitat de l’ensenyament en valencià i l’ofici dels professors” i sota el lema ‘L’educació ens dignifica. Sí al valencià’ ha sigut la resposta d’Escola Valenciana als intents de desacreditació de la professionalitat dels docents per part d’alguns partits polítics. Tots aquells “que no s’estimen gens la llengua ni el model d’ensenyament que forma una ciutadania participativa, crítica i igualitària. L’escola del segle xxi ha de caminar vers el plurilingüisme”, han postil·lat en un comunicat.

Moreno s’ha referit al requisit del valencià després de l’aprovació dimecres passat de la nova Llei de Plurilingüisme i preguntat per la iniciativa del PPCV per a defensar que el valencià “no pot ser un requisit excloent per a accedir a l’ocupació pública”. El president de la plataforma ha assenyalat que Escola Valenciana ja va exigir en 1983 la capacitació lingüística, ja que “tots els funcionaris que treballen en una comunitat autònoma que tinga dues llengües oficials tenen l’obligació prèvia a l’oposició de dominar les dues llengües oficials de la ciutadania”.

Quant a la nova norma plurilingüe, Moreno ha expressat que l’entitat creu que “pot haver començat el camí per a la igualtat lingüística que necessiten els valencians”, per la qual cosa ha animat les comunitats educatives a buscar l’opció “més òptima” que s’adeque a la llei. Ha denunciat, per contra, que alguns polítics utilitzen arguments “polítics i no pedagògics” contra la nova norma i ha reivindicat que els alumnes valencians “puguen passar per escoles capdavanteres que tinguen un ensenyament de qualitat i plurilingüisme”, amb l’objectiu que puguen “dominar de forma equilibrada el castellà, el valencià i un aprenentatge progressiu de la llengua estrangera”.

El president d’Escola Valenciana, Vicent Moreno, i la presidenta de la Coordinadora d’Alumnes, Professorat, Pares i Mares per l’Ensenyament Públic en Valencià, Laura Font, han fet una lectura enèrgica del Manifest ‘L’educació ens dignifica. Sí al valencià’. “Les comunitats educatives són els pilars mestres de la nostra societat. Malauradament, han sigut objecte de difamacions injustes i infundades de partits polítics i entitats que no fan servir raonaments pedagògics ni científics. Únicament pretenen fer trontollar el prestigi social i la llarga trajectòria d’èxit d’unes comunitats educatives que ajuden a construir el futur de generacions de xiquets i xiquetes. Aquesta construcció s’està fent amb treball en equip, amb convivència participativa i democràtica, amb grans dosis d’implicació i un rumb compartit gràcies a un debat pedagògic constant. És important seguir avançant i no aturar el camí cap a la igualtat lingüística”, han reivindicat.

“Coratge” a l’escola en valencià

Sota aquest prisma, el titular d’Escola Valenciana ha traslladat el seu suport i “coratge” a les persones que fan possible l’escola que desitja la institució, aquella que “educa en qualitat, en valors i en plurilingüisme”. “I, per açò, el ‘Sí al valencià'”, ha reblat al fil del lema de la concentració.

Escola Valenciana ha qualificat la convocatòria “massiva” d’èxit gràcies a la implicació de les comunitats educatives, les Coordinadores Comarcals, les més de 140 entitats, sindicats i partits polítics i també a l’àmplia representació de cultura popular que han vingut d’arreu del País Valencià per a sumar-se i defensar l’escola pública, de qualitat i en valencià.

Aquesta “festa” ha comptat amb la participació des de les 16.30 hores dels Nanos i Gegants La Salpassa d’Alacant (l’Alacantí), els dolçainers El Coll de la Mola (la Plana), els Gegants i Cabuts i els Dolçainers de Benetússer (l’Horta Sud), la colla cultural l’Esportí de Beniarrés (l’Alcoià) i els Cabets de l’EPA d’Ontinyent (la Vall d’Albaida), que van vestir de color la Plaça de la Mare de Déu amb música i balls. La presentadora del programa radiofònic d’À Punt Territori Sonor s’ha encarregat de conduir la “festa” junt amb l’artista Francesc Brugos ‘El Triangulista’. En aquest marc, Escola Valenciana ha donat el tret d’eixida de les Trobades d’Escoles en Valencià, que enguany retran homenatge a l’escriptor suecà Joan Fuster sota el lema ‘Nosaltres, pel valencià’.

Comparteix

Icona de pantalla completa