Diari La Veu del País Valencià
El PPCV alerta que la Llei de Plurilingüisme dóna barra lliure al fet que entitats nacionalistes entren als col·legis

La portaveu d’Educació del grup popular a les Corts, Beatriz Gascó, ha advertit que “la Llei de Plurilingüisme obri les portes dels col·legis a entitats nacionalistes afins a Compromís”. Gascó ha assenyalat que “entitats fortament ideologitzades la finalitat de les quals és imposar les idees nacionalistes en els menors a través de la imposició lingüística, com Escola Valenciana o ACPV, tindran barra lliure en els centres escolars, perquè la nova llei empara les seues activitats”.

Gascó remet a la normativa aprovada aquesta setmana a les Corts amb el vot en contra del PP valencià i Ciutadans. Així, qui va ser directora general de Política Lingüística durant el govern d’Alberto Fabra i que va cobrar protagonisme durant el debat de la norma pel seu reconeixement a la unitat de la llengua catalana, ha assenyalat que “la llei permet l’opció que, a partir d’ara, entitats culturals ‘de reconegut prestigi’ puguen col·laborar amb els centres i que aquests puguen adoptar mesures de cooperació amb la finalitat de fomentar l’aprenentatge de les llengües (art. 24). També arreplega que els col·legis promoguen el suport en organismes i entitats per a la dinamització de l’acció plurilingüe (disposició addicional tercera)”.

Segons ha argumentat, les persones alienes al centre no podien entrar, però ara la llei obri la porta a qui el col·legi considere per a, segons diu la llei, “millorar les relacions del centre amb l’entorn i aconseguir els objectius”. A més, la finalitat, segons el PPCV, és la “imposició monolingüe del valencià”. “Fins i tot s’estableix que des de l’Administració i els centres es puguen destinar fons públics per a repartir material didàctic i adoctrinador en les escoles”, ha apuntat.

La nova Llei de Plurilingüisme “és un engany als valencians” i “en cada article s’amaga una estratagema per a imposar les seues idees sectàries”. Segons la seua valoració, la norma “no representa el sentir de la comunitat educativa i els margina. No és lliure, voluntària ni oberta perquè solament representa una minoria nacionalista”, una qüestió amb què el PP valencià no està d’acord.

Per al PPCV tot allò que sustenta la llei és “inexistent”, des dels plantejaments pedagògics fins als informes universitaris, passant pel fonaments jurídics. En aquest sentit, tal com va avançar divendres la líder del partit, Isabel Bonig, la portaveu d’Educació, augura que el TSJ l’acabarà suspenent.

Llengua pròpia

La portaveu popular ha assenyalat com un “error” que la llei diga que el valencià “és la llengua pròpia de tots els valencians”, això “no és veritat, perquè és la llengua cooficial de tots els valencians”. En aquest sentit, Gascó acusa el govern valencià de voler “manipular” i “dirigir” la gent sobre la llengua que ha de parlar “fora de les aules” o “entre ells”. Retreu, igualment, que la norma no reculla les exempcions del valencià per als alumnes de les comarques castellanoparlants. “No arreplega excepcionalitats, donant per fet que el 100% ha de ser en valencià i legislant també sobre el valencià en les extraescolars, quan és un àmbit en el qual l’Administració no té competències”, ha manifestat.

Gscó ha seguit qualificant la norma com una “llei d’imposició” que “atropella la llibertat dels pares”, “prohibeix la pluralitat i la llibertat de càtedra i està plena de qüestions subjectives perquè cada centre puga fer el que li done gana sense tindre en compte l’opinió de les famílies, evitant avaluacions externes de castellà, com ocorre a Catalunya, i emparant qüestions que fins ara eren il·legals, com la venda de bitllets d’Escola Valenciana en el centre o l’obligació d’acudir a les trobades”, ha afirmat.

Comparteix

Icona de pantalla completa