Diari La Veu del País Valencià
L’Ajuntament de Castelló ajorna la normalització del topònim per a fer pedagogia sobre l’oficialitat del nom

Estava previst que en el proper ple del dia 22 de febrer l’Ajuntament de Castelló abordara la normalització del topònim de la capital de la Plana. S’esperava el vot favorable de Compromís i Castelló en Moviment, mentre que el PSPV, que ostenta l’Alcaldia, s’amagava darrere d’una abstenció i excusant-se que calia consens perquè l’oficialització del nom de la ciutat en valencià continuara en el temps.

Tanmateix, el consistori ha anunciat aquest dissabte que la moció s’ajorna fins al ple del mes de maig, ja que el govern del Grau vol engegar unes jornades adreçades a tota la ciutadania per a divulgar i fer pedagogia sobre el procés, per a donar a conéixer les raons històriques i lingüístiques. Actualment, la ciutat té doble denominació, en valencià i en castellà: Castelló de la Plana/Castellón de la Plana. La proposta que va impulsar la Regidoria de Normalització Lingüística passa per consolidar el nom en valencià, és a dir, que es tracta del mateix cas que va viure la ciutat de València quan el govern de Ribó va oficialitzar el nom en valencià. En el cas de Castelló, compta amb el vistiplau dels informes jurídics i lingüístics, així com amb un manifest signat pel fill il·lustre de Castelló, Germà Colon, el cronista de la ciutat; Antonio Gascó; el professor de la UJI Vicent García Edo, i el sociolingüista Vicent Pitarch.

Malgrat els suports històrics, lingüístics i jurídics amb què compta la normalització del topònim, el grup popular i Ciutadans s’hi oposen a donar suport argumentant que es discrimina el castellà en oficialitzar-se el nom en valencià.

Així, en els pròxims tres mesos, des de la Regidoria de Normalització Lingüística es promouran diferents activitats i xarrades amb diversos lingüistes, historiadors, filòlegs i personatges il·lustres per a, des del vessant pedagògic, fer arribar a la ciutadania de Castelló el perquè d’aquesta necessària reparació històrica, segons han informat a través d’un comunicat.

Per aquesta raó, l’equip de govern, que segueix defensant la recuperació del topònim de la capital de la Plana i manté la decisió de portar aquesta qüestió a l’aprovació del ple de l’Ajuntament, ha cregut convenient ajornar el seu debat fins a la finalització d’aquestes jornades, en el mes de maig. A més, aprofitaran les pròximes setmanes per a establir una ronda de contactes amb tots els partits polítics del consistori castellonenc per tal de convidar-los a participar en les jornades i, així, poder ampliar la majoria al plenari.

Comparteix

Icona de pantalla completa