Diari La Veu del País Valencià
Trio, el segell d’autocertificació que reivindica els valors tradicionals de l’agricultura de la Ribera

Un grup d’agricultors de la Ribera ha creat un segell d’autocertificació participativa, Trio, per a reivindicar “els valors tradicionals relacionats amb el cultiu de la terra com a forma de vida sostenible tant per al medi ambient com per als treballadors i els consumidors finals”, segons han informat en un comunicat responsables d’aquesta iniciativa. També han destacat que aquesta és “la primera autocertificació de qualitat per a xicotets i mitjans agricultors” i han precisat que és un segell de “qualitat, lliure, gratuït, transparent i participatiu” que engloba les paraules “tradicional, responsable, identitari i orgullós”.

Els impulsors de Trio han afegit que aquesta autocertificació “naix com a resposta d’un grup de xicotets agricultors cansat d’haver de defensar la qualitat de les seues produccions al marge de segells oficials en què no es veuen reconeguts”. “Trio és un sistema basat en la confiança mútua entre productors i consumidors”, han assenyalat, i han afegit que el segell “certifica que darrere hi ha una persona, un llaurador, i no una gran corporació”.

També s’ha redactat un manifest perquè qualsevol agricultor d’acord amb aquests principis s’hi sume lliurement. “Trio sorgeix com a resposta a les contradiccions de les certificacions oficials que afavoreixen la gran indústria alimentària en un creixent conflicte d’interessos entre certificadors i certificats”, han insistit.

Els creadors del segell han comentat que “la gran indústria s’ha apropiat de la terminologia green –’biològic’, ‘ecològic’, ‘orgànic’– i del seu imaginari col·lectiu de menjar bo i saludable”. També han manifestat que “el fals mite construït sobre el concepte ‘bio’ per part de les grans corporacions amaga, de vegades, un sistema agroalimentari que es basa en la sobreexplotació de la terra i de les persones i en una discriminació alimentària segons la qual es produeixen aliments suposadament saludables per a uns pocs i menjar nociu per als altres”.

Trio és també una “reivindicació de la terra com un bé comú, més enllà de les categories imposades pel sistema actual, que identifica la figura del productor i el consumidor com a agents independents no relacionats”. Els seus responsables han comentat que “el sistema actual de gran distribució, inclòs el dels productes bio, no garanteix en absolut la sostenibilitat econòmica dels xicotets i mitjans productors” i han subratllat que “està destruint, amb tècniques molt agressives, la vertadera essència i els valors tradicionals de subsistència digna del món rural”.

Comparteix

Icona de pantalla completa