Diari La Veu del País Valencià
‘Dones per Dones’, el dia a dia de les treballadores del Mercat Central
Europa Press / València

D’aquesta forma, dones del mercat, vides creuades darrere d’un lloc, són els “objectius entrellaçats per a retratar un instant generacional en 28 fotografies”. La mostra ‘Dones per Dones’ s’inaugurarà el 7 de març, a les 12.00 hores, amb motiu del Dia Internacional de la Dona Treballadora.

El Mercat Central de València acull la mostra amb el propòsit principal de “projectar mitjançant les instantànies d’aquestes professionals l’esforç silenciós de la vida que envolta a les botigueres i als clients que acudeixen de dilluns a dissabte a l’epicentre comercial de la capital del Túria, així com de posar en valor la seua història, el seu prisma arquitectònic i la seua percepció com a punt de trobada cultural”.

Les reporteres gràfiques que signen l’exposició són Tania Castro i Mónica Torres (El País), Emma Ferrer (freelance), Marga Ferrer (Levante-EMV i 360gradospress.com), Irene Marsilla (Las Provincias), Eva Máñez (Valencia Plaza i Fotoagencia Valencia), Eva Ripoll (Palau de la Música/freenlance), Amparo Simó (freelance), Consuelo Chambó (freelance) i Raquel Abulaila (Diputació de València).

Entre totes han reunit una mostra de fotografies que projecta el “dia a dia” del treball que desenvolupen les dones que treballen al Mercat Central, així com el d’altres persones i perfils que marquen el seu quefer comercial.

Foto: Mónica Torres.

Foto: Marga Ferrer.

Foto: Eva Ripoll.

Les imatges concentren “des de dins i des de fora, de l’horta a la parada, de l’origen al Mercat”, instants de la vida d’unes dones “dedicades per herència i per devoció als productes que comercien”. Les protagonistes són carnisseres, fruiteres, pescateres o forneres que apareixen retratades “en situacions que acosten al visitant ocasional o al client habitual el costat més espontani d’unes treballadores que reflecteixen l’encreuament de diverses generacions d’esforç compartit”.

Compromís

Des de l’organització s’ha destacat que el precedent més recent d’una mostra similar coincident amb el Dia de la Dona Treballadora es va donar l’any 2006, quan les reporteres gràfiques valencianes van reunir a l’Eliana una col·lecció dels seus treballs periodístics.

Una altra mostra del seu compromís és la donació, al passat Nadal, d’instantànies per al calendari ‘Cors Grans’, inclòs al projecte ‘Dóna-li la Volta’ de l’ONG Sant Joan de Déu. L’exposició ‘Dones per Dones’ compta amb el suport de l’ajuntament de València i el Mercat Central.

Comparteix

Icona de pantalla completa