Els cinc museus fallers signen un protocol per a impulsar un Centre de Documentació conjunt

Entre els plantejaments destaca l'estudi de les manifestacions artístiques pròpiament valencianes, com el cant d'estil valencià, la sàtira i el llibret
/ València
18 febrer 2018 01:00h
L’objecte del PGA és establir unes bases per a la col·laboració de les diverses institucions.

El regidor de Cultura Festiva de l'Ajuntament de València, Pere Fuset, en representació del Museu Faller de València, i representants dels museus fallers de Gandia, Alzira, Cullera i Xàtiva, a banda del mestre major del Gremi Artesà d'Artistes Fallers de València, José Ramón Espuig, en representació del Museu de l'Artista Faller de la ciutat del Túria, han signat aquesta setmana el Protocol General d'Actuació (PGA) de tots els integrants de la Xarxa Valenciana de Museus Fallers per avançar en l'estudi, la difusió i la protecció de les Falles.

L'objecte del PGA és establir unes bases per a la col·laboració de les diverses institucions en el desenvolupament de treballs d'estudi, investigació, catalogació, difusió i interpretació. Així, entre els reptes plantejats hi ha la creació d'un Centre de Documentació comú amb un fons documental catalogat i estructurat per al seu estudi i a disposició pública. També es planteja l'anàlisi de totes les manifestacions culturals que envolten la festa de les Falles i l'estudi de les manifestacions artístiques pròpiament valencianes, com ara el cant d'estil valencià, la sàtira poètica o el llibret com a element transmissor de la cultura fallera, a banda del treball d'artista faller, el de professional de la pirotècnia o el fenomen de la indumentària tradicional fallera.

"Amb totes aquestes iniciatives iniciem una col·laboració molt important per a cuidar, fomentar i difondre les Falles perquè puguen perviure al llarg del temps", va explicar Fuset. Les parts signants s'han compromés a difondre l'organització de la festa, les especialitats tradicionals i el treball artesanal que genera i els valors identitaris per a garantir el foment i la transmissió intergeneracional. També s'ha plantejat la necessitat de desenvolupar projectes museístics i museogràfics per a arribar a la major quantitat possible de col·lectius i el compromís per preservar, protegir i fer accessible la manifestació festiva de les Falles i els seus elements integrants coresponsabilitzant-se’n del seu llegat ancestral i entre diverses generacions.

En la signatura, Telmo Gadea, president de la Federació de Falles de Gandia, va representar el museu faller de la capital de la Safor; la vicealcaldessa d'Alzira, Isabel Aguilar, el museu faller de la capital de la Ribera Alta; María José Terrades, tinent d'alcalde de Cullera, va signar en nom del museu faller de la localitat de la Ribera Baixa, i Jesús González, president de la Junta Local Fallera de Xàtiva, ho va fer en representació del museu faller de la capital de la Costera.

next