Diari La Veu del País Valencià
De 43 a 53 morts al treball en un any: l’altra cara del creixement econòmic

Els anys més durs de la crisi han quedat enrere i les xifres macroeconòmiques posen de relleu que la recuperació econòmica va a poc a poc obrint-se camí. Amb ella, està reactivant-se també el mercat laboral i, encara que lentament, s’està recuperant l’ocupació. Però, en què s’està basant el creixement? La precarietat laboral és el seu pilar fonamental i una mostra és l’important repunt que està registrant la sinistralitat. L’any 2017 va tancar amb 10 persones mortes més al treball que 2016. En un any s’ha passat de 43 a 53, als quals cal afegir els 16 i 12, respectivament, que van faltar anant o tornant a la feina.

Segons les dades facilitades pel Ministeri d’Ocupació, al País Valencià hi va haver 45.471 accidents laborals. Aquesta és la xifra dels sinistres ocorreguts en el lloc de treball durant 2017, però cal sumar els que van succeir de camí a la feina o tornant a casa, 6.903 més, que també es consideren accidents laborals.

“El problema no són només els accidents mortals, sinó el repunt en general de la sinistralitat”, assenyala la directora general d’Ocupació, Cristina Moreno. Assegura que “el mateix accident pot ser mortal o no en funció de moltes coses”. De fet, des de 2012 els accidents laborals en jornada han crescut en més de 10.000, “especialment els greus”, apunta Moreno. Segons la directora general, el País Valencià havia liderat històricament la sinistralitat laboral i, amb la tasca conjunta d’administracions, empreses i sindicats, la tendència s’estava revertint. Fins ara.

Durant els anys de la recessió, el nombre d’ocupats va baixar i, per tant, també es van reduir els accidents. D’altra banda, i segons va explicar el Comité Social i Econòmic en gener, el descens de l’ocupació va anar aparellat amb un enduriment dels mecanismes d’acomiadament per baixes. Aquest organisme assenyala la reforma laboral de 2012 com el punt d’inflexió. Aquestes mesures van propiciar que alguns treballadors que sí que havien patit algun accident laboral no ho comunicaren. Per tant, les xifres oficials podrien ser superiors.

Des de l’any passat, insisteix Moreno, el Consell ha estat alertant del repunt dels accidents que en alguns casos “és superior a la mitjana estatal”. Per això, s’estan reforçant els plans específics de prevenció. “La lluita contra la sinistralitat laboral és un dels objectius acordats pel Consell en el seminari de Vinaròs i Benicarló”.

Fins ara, existia un pla de visites a empreses que ja havien patit accidents, a les quals se’ls feia un estudi específic. “Aquesta mesura arribava a 2.000 empreses i ara s’ha reforçat i ampliat fins a quasi 10.000”, explica Cristina Moreno. En alguns casos es fan visites, en altres, enviaments de documentació, amb l’objectiu de previndre futurs accidents i detectar les causes dels passats. També, la directora general assenyala que s’ha creat una aula virtual per a fer cursos de sensibilització i formació.

Al respecte, Moreno assegura que “falta molta cultura preventiva” en matèria de sinistralitat laboral i com a exemple explica que ha hagut un augment dels accidents en altura. “Hi ha molts treballadors que tenen accidents perquè pugen a teulades que no estan preparades per suportar el pes d’una persona. Això no hauria d’estar passant en el segle XXI”.

Per la seua banda, els sindicats qualifiquen les dades del ministeri de “dolentes” i rebutgen “la justificació que l’augment de la sinistralitat va lligat al creixement de l’ocupació”. En aquests termes s’expressa la responsable de Salut Laboral de CCOO, Mila Cano, qui assegura que la causa principal dels accidents “són les condicions laborals precàries”. Des del sindicat consideren que hi ha una manca d’inversió publica i empresarial en prevenció “perquè és veu com una despesa més i es tendeix a retallar”.

Comparteix

Icona de pantalla completa