Diari La Veu del País Valencià
El Consell reinaugura la seu de Madrid per a intentar influir en les decisions dels ‘poders’ de l’Estat

Després de quasi sis anys sense presència estable a Madrid, la Generalitat torna a tindre una seu física operativa. El president del Consell, XImo Puig, ha sigut l’encarregat de reinaugurar aquest dimecres l’oficina del govern a Madrid, que està ubicada en un immoble propietat de la Generalitat que estava inutilitzat des que en 2012 el govern d’Alberto Fabra el tancara per a retallar despesa.

La “modesta” seu del Consell a la capital de l’Estat és una mena de declaració d’intencions del govern del Botànic, que sap de la necessitat de guanyar influència als cercles de decisió de Madrid per a poder eixir beneficiats de les polítiques de l’Estat. Es tracta més d’un gest que de l’obertura real d’una oficina comercial a l’ús, ja que ara com ara les dependències no comptaran amb personal propi de la Generalitat. L’espai serà gestionat i compartit amb la Fundació Conexus, que presideix Manuel Broseta. L’acord amb aquesta entitat, signat a finals de gener, preveu que Conexus s’ocupe de la gestió del dia a dia de l’espai amb el seu personal i que es faça càrrec de les despeses a canvi de no pagar lloguer.

Molt lluny de les inauguracions d’anys enrere, l’immoble del carrer Españoleto ha aplegat aquest dimecres empresaris, polítics i destacats membres de la societat valenciana, molts d’ells residents a Madrid. El president Puig ha estar acompanyat de la consellera de Justícia, Gabriela Bravo; del delegat del Consell per a les Relacions Externes, Joan Calabuig, del president de Conexus, Manuel Broseta, i del president de Ford España, Jesús Alonso, entre d’altres.

En el seu discurs, el president ha assenyalat la importància de l’oficina de la Generalitat per a “guanyar influència” i incrementar la “presència” a Madrid. Puig ha definit la seu com una “plataforma” que servirà per a “intensificar” les relacions amb Madrid i per a explicar a “això que anomenen Madrid –en una clara al·lusió als poders de l’Estat– com és la Comunitat Valenciana”. “No saben com som. Alguns es pensen que encara som el ‘Levante feliz’ o que si haguérem tingut més diners per a gastar, encara n’hauríem balafiat més”, ha assenyalat Puig.

Per a açò, el cap del Consell ha demanat a empresaris i valencians residents a la capital de l’Estat que facen pedagogia per a explicar que el “paradigma” del País Valencià ha canviat en els darrers anys. “Ara es parla de la Comunitat perquè som el puntal del creixement econòmic i perquè fem polítiques adreçades a les persones”, ha assegurat Puig.

El president ha aprofitat la presència d’alguns madrilenys per a fer una “anàlisi realista” de la situació valenciana. Així, ha explicat que el motor públic valencià “està gripat” perquè a la manca de finançament se suma la infrainversió i el deute generat per aquesta situació. En aquest punt, Puig ha recordat que els valencians tenen una renda 12 punts per baix de la mitjana espanyola i que, tot i això, aporta a l’Estat com un territori ric.

També ha tingut paraules per al govern de Mariano Rajoy, a qui ha acusat de no donar resposta a la proposta de finançament autonòmic elaborada per la Generalitat i d’haver incomplit la paraula donada en la Conferència de Presidents de gener de 2017 en la qual el president espanyol es va comprometre a acabar l’any amb un nou model de finançament.

Seu modesta amb mobles reciclats

La seu de la Generalitat ubicada al carrer Españoleto de Madrid ha experimentat una posada a punt en els darrers mesos per a poder albergar les dues sales de reunions i els tres despatxos distribuïts en els 300 metres propietat del govern valencià. La inversió, però, ha sigut mínima i la intenció d’habilitar aquest espai és que tinguera el menor cost possible. Tant és així que el president ha confessat en públic que el mobiliari és “reciclat”.

La reobertura de la seu madrilenya del Consell és conseqüència de la falta d’ofertes per a adquirir l’immoble. La Generalitat va intentar vendre les dues plantes i les dues places de pàrquing que té en el número 25 del carrer Españoleto però no van arribar ofertes interessants. És per açò que el govern del Botànic va decidir buscar la manera de reobrir una seu que romania tancada sense ús.

Atesa la impossibilitat d’incorporar funcionaris que treballen per a la Generalitat –imposada pel govern espanyol–, el Consell ha trobat en el conveni amb Conexus la manera d’obrir l’espai sense haver de destinar-hi personal propi. La intenció, segons explica el delegat del Consell per a les Relacions Externes Joan Calabuig, és que aquest espai puga ser utilitzat pels membres del govern en les seues estades a Madrid i també per les empreses amb presència en la capital espanyola.

Comparteix

Icona de pantalla completa