Diari La Veu del País Valencià
Les Corts aproven la Llei de Plurilingüisme amb l’oposició del PPCV i Ciutadans

La Llei de Plurilingüisme ha estat aprovada al ple de les Corts d’aquest dimarts amb els vots a favor del PSPV, Compromís i Podem (57), mentre que el PPCV i Ciutadans han votat en contra (38).

La llei regularà la pluralitat de llengües en el sistema educatiu. En aquesta es recull que hi haja un mínim d’un 25% d’hores lectives en valencià i castellà i d’entre un 10% i un 25% en anglés. Els centres educatius tindran llibertat per a aplicar la resta de percentatges segons quin siga el seu projecte lingüístic.

Un dels articles especialment criticats és el que assenyala que es promourà que els centres sostinguts amb fons públics vehiculen el 50% del temps curricular en valencià i en 25% en anglés. La llei deroga, a més, el decret llei 3/2017 del Consell pel qual es regulava el plurilingüisme el present curs en Infantil 3 anys.

Durant un tibant debat que s’ha perllongat durant quasi dues hores, PSPV, Compromís i Podem han defensat la nova norma sobre la base dels seus criteris pedagògics i l’objectiu comú: que els alumnes dominen les tres llengües en igualtat de condicions i oportunitats. El PP, per la seua banda, ha censurat que “margina el castellà; no s’ajusta a la llei”

Així, Josep Nadal, diputat de Compromís a les Corts, ha indicat que aquesta llei suposa “un pas de gegant” en l’educació valenciana després de dècades en les quals la societat “encara arrossega molts dels dogmes que va imposar el franquisme, un d’ells el monolingüisme en l’escola, el carrer, el treball o els mitjans de comunicació”.

Per la seua banda, Ana Besalduch (PSPV) ha ressaltat la necessitat d’aquest nou instrument davant els resultats de les “nefastes polítiques educatives” del Consell anterior i ha destacat que la llei “respecta la realitat sociolingüística de cada centre”. El diputat de Podem, César Jiménez, ha defensat la necessitat de millorar la competència en llengües dels alumnes “fent cas als experts i eliminant la qüestió del debat electoralista” per a fer els xiquets “lliures”.

Pel que fa a Ciutadans, mitjançant la diputada Mercedes Ventura, ha lamentat que es mantinguen “els vells errors de la imposició lingüística que només ens ha dut a un conflicte entre valencians”, encara que ha reconegut que s’ha intentat “suavitzar” aquest “tercer intent d’aplicar la ideologia lingüística en les aules”. Beatriz Gascó, del PPCV, ha criticat que la llei “està feta d’esquena a la societat i coarta la llibertat de les famílies” i ha assegurat que “està condemnada a fracassar”.

Comparteix

Icona de pantalla completa