Diari La Veu del País Valencià
El Senat rebutja demanar al govern espanyol que tanque la central de Cofrents en 2021

La Comissió d’Energia, Turisme i Agenda Digital del Senat ha rebutjat aquest dimarts una moció d’Unidos Podemos-En Comú Podem-En Marea per a instar el govern espanyol a tancar i desmantellar la central nuclear de Cofrents quan acabe el seu permís actual de funcionament en març del 2021. El PP ha votat en contra de la moció, mentre que el PSOE s’ha abstingut i Unidos Podemos i Compromís han votat a favor.

La moció també demanava al govern estatal que no autoritzara la construcció del magatzem temporal individualitzat de residus radioactius dins dels terrenys de la planta en considerar que és “innecessari”, ja que “la central té capacitat de magatzematge suficient fins a la seua data de tancament”. La proposta també reclamava l’aprovació d’un pla de tancament de centrals nuclears i la seua progressiva substitució per “fonts d’energia netes i renovables”.

La formació morada assegura que la central valenciana està envellida i és propensa a incidents, a més de ser “absolutament prescindible”. Pel que fa al magatzem temporal individualitzat proposat per a acollir els residus nuclears de Cofrents, la moció signada per Ramón Espinar i Vicenta Jiménez ho descriu com una “palpable demostració del fracàs en la gestió dels residus nuclears” a l’Estat i assegura que la instal·lació és “innecessària”.

Durant el debat de la moció, el senador d’Esquerra Republicana Xavier Castellana ha reclamat la transferència de les competències nuclears al govern valencià i la creació d’una oficina de seguretat nuclear dependent de la Generalitat que supervise “qualsevol” central en aquest territori.

Per la seua banda, el senador del PSOE Ángel Manuel Mate ha explicat l’abstenció del seu grup parlamentari perquè, “estant d’acord en el fons” i malgrat coincidir en la seua voluntat de tancament de la central nuclear valenciana, discrepa de la moció pel que fa a la construcció del magatzem temporal individualitzat de residus nuclears de la planta. Els socialistes consideren “imprescindible” i “urgent” tindre aquesta planta.

Comparteix

Icona de pantalla completa