Diari La Veu del País Valencià
La Confederació Hidrogràfica del Xúquer troba larves de musclo zebra als embassaments de Tibi i l’Amadòrio

La Confederació Hidrogràfica del Xúquer, organisme autònom del Ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient, ha fet públics els primers resultats del seu pla de xoc contra el musclo zebra, un projecte que va començar en 2017 i que té una durada de cinc anys.

Els avanços obtinguts en aquestes línies de treball són, entre d’altres, la formació d’un grup de treball de tècnics de la Confederació i tècnics de les comunitats autònomes amb territori en la demarcació, així com el seguiment de les poblacions de larves de musclo zebra en els embassaments de la demarcació. Com a resultat d’aquest treball, segons informa l’entitat, s’han detectat larves en tres embassaments de la demarcació en els quals no es tenia constància de la presència d’aquesta espècie invasora. Es tracta del pantà de Tibi (l’Alcoià), el pantà de l’Amadòrio (Marina Baixa) i el pantà d’Alarcón, a Conca.

Les mateixes fonts apunten que la navegació en aigües continentals, juntament amb la pesca, és una de les activitats que pot afavorir la dispersió d’aquesta espècie invasora. Per aquest motiu, la navegació en masses d’aigua afectades per la presència de musclo zebra al Xúquer està permesa amb estrictes condicions de confinament i s’exigeix que, quan es vulga alliberar una embarcació del confinament, se sotmeta a desinfecció abans d’entrar en masses d’aigua lliures d’aquesta espècie invasora.

La detecció de musclo zebra en aquestos tres pantans ha obligat a modificar el marc administratiu relacionat amb la navegació. Les principals modificacions introduïdes es refereixen a l’ampliació de les masses afectades, incloent-hi les dels citats embassaments, i a la nova redacció de la declaració responsable a presentar pels interessats per a practicar la navegació, per a fer més comprensibles i detallades les obligacions derivades de la presència de musclo zebra.

Comparteix

Icona de pantalla completa