Diari La Veu del País Valencià
Els Banys de l’Almirall i el Monestir de Simat de la Valldigna estrenen web per a descobrir la seua història

Els Banys de l’Almirall a València i el Monestir de Santa Maria de la Valldigna a Simat compten, des d’aquest dimarts, amb dos nous espais web allotjats a la plana de la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport per a apropar, a través d’Internet, la història de les dues construccions medievals.

Es tracta, doncs, de dos espais web que rellancen la imatge de les dues construccions i que milloren l’experiència dels visitants, ja que des d’Internet es pot accedir a informació més detallada, vídeos explicatius sobre l’evolució dels edificis i galeries d’imatges de les construccions. Pel que fa al Monestir de Santa Maria de la Valldigna, s’ha millorat amb aquest nou espai la seua usabilitat i l’accessibilitat dels usuaris, destaca la Conselleria.

La nova pàgina web dels Banys de l’Almirall de València incorpora una explicació sobre el procés de restauració de l’edifici i una animació que recrea el funcionament del sistema hidràulic i del calefactor de la construcció a l’Edat Mitjana. El web també compta amb dades històriques, una explicació de les diverses sales dels Banys i una visita virtual, on es pot conéixer el seu procés històric i el seu funcionament.

Els Banys de l’Almirall van ser construïts en el segle XIII i utilitzats fins al XX; van tancar les seues portes 650 anys després que Pere de Vila-rasa aconseguira la llicència de Jaume II per a construir els banys junt amb un complex conformat per un palau i un forn, entre altres immobles. És un edifici de banys que tot i la seua arquitectura islàmica –basada en els hammâm o bans de vapor àrabs–, és de construcció cristiana. Un dels audiovisuals que s’hi pot veure a la nova web ajuda a conéixer com funcionava la vida quotidiana de les classes menys afavorides de la València medieval i l’ús de les tres sales: la calenta, la templada i la freda. Cal recordar també que el Consell va declarar l’edifi Bé d’Interés Cultural (BIC) en 1993.

Actualment, els Banys de l’Almirall són propietat de la Conselleria d’Hisenda, mentre que la gestió és a càrrec de Cultura de la Generalitat i és d’entrada gratuïta des del 4 d’octubre de 2016. Les visites durant l’any 2017 van augmentar un 55% respecte a l’any 2016 i un 350% respecte a 2015, de manera que 23.894 persones van visitar els Banys l’any passat.

La nova web que posa a l’abast dels visitants més informació al voltant de la història dels banys públics que més temps van estar oberts a València també inclou dades de servei públic, com ara l’horari d’obertura, la ubicació o les dades de contacte.

Nou logotip adaptat a la Corona d’Aragó

Pel que fa al nou web del Real Monestir de Santa Maria de la Valldigna, que ja comptava amb més presència a Internet a través de la Fundació Jaume II el Just i perfils a les xarxes socials, ara s’ha millorat la seua usabilitat i l’accessibilitat per a facilitar a qualsevol usuari la seua consulta.

El Monestir va ser fundat en 1298 per Jaume II el Just i va ser habitat per l’orde del Císter fins l’any 1835. En 1991 va ser adquirit per la Generalitat. L’Estatut d’Autonomia (Llei Orgànica 1/2006 de 10 d’abril) indica en l’article 57 que “el Reial Monestir de Santa Maria de Valldigna és un temple espiritual, històric i cultural de l’antic Regne de València i és, igualment, símbol de la grandesa del poble valencià, reconegut com a nacionalitat històrica”. El text estatutari indica que el govern valencià recuperarà, restaurarà i conservarà el monestir i protegirà el seu entorn paisatgístic, i conclou: “Una llei de Les Corts determinarà el destí i utilització del Reial Monestir de Santa Maria de la Valldigna com a punt d’encontre de tots els valencians i com a centre d’investigació i estudi per a recuperar la història de la Comunitat Valenciana”.

El portal que entra en funcionament aquest dijous inclou informació històrica sobre l’edifici i sobre els diferents espais que l’integren, a més d’informació sobre la localització i horaris de visita.

Per altra banda, s’ha creat un nou logotip, dissenyat a partir de l’escut de la Corona d’Aragó, que es pot trobar al portal web del Monestir. Així mateix, s’han adequat tots els elements gràfics a la nova identitat corporativa de la Generalitat Valenciana.

Comparteix

Icona de pantalla completa