Diari La Veu del País Valencià
Els tècnics d’Hisenda certifiquen que les dones cobren un 28% menys que els homes

Les dones cobren un 28% menys que els homes al País Valencià la qual cosa suposa una diferència de sous que assoleix els 4.185 euros, segons un avançament de la segona edició de l’informe ‘Bretxa salarial i sostre de cristall’ elaborat pels Tècnics d’Hisenda (GESTHA).

En el conjunt del país, les dones cobren un 30% menys que els homes, una diferència de 4.745 euros, la qual cosa suposa quasi mig punt percentual més que fa un any, segons el citat estudi

L’informe sosté que serien necessàries quasi set dècades per a acabar amb la bretxa salarial i argumenta que la raó d’aquestes divergències en els sous està, fonamentalment, en què hi ha més dones que homes que no aconsegueixen els 1.000 euros de salari al mes.

En aquest sentit, els tècnics d’Hisenda incideixen que la bretxa es fa més evident a partir dels 16.000 euros de salari, de manera que el nombre de dones amb ingressos entre els 50.000 i els 80.000 euros és la meitat que el d’homes. A més, un de cada cinc treballadors amb sous de 140.000 euros és una dona.

Els tècnics han constatat en el seu estudi que les diferències s’incrementen a mesura que ho fa l’edat, és a dir, que la bretxa comença a ampliar-se significativament en el tram que oscil·la entre els 26 i els 45 anys, “coincidint amb una etapa en la qual moltes dones han encara de pagar un ‘peatge’ per la maternitat i la cura dels fills”, segons alerta GESTHA.

Així mateix, aquest estudi apunta que les diferències salarials continuen creixent en el cas de les dones de 46 a 65 anys, a les quals la bretxa arriba a un terç del seu sou, i les dones ocupades majors de 65 anys cobren un sou per baix de la meitat que els homes de la seua mateixa franja d’edat.

La recerca realitzada pels tècnics d’Hisenda sosté també que les dones abunden en l’escala més baixa de salaris. Així, el seu sou mitjà és de 16.281 euros i quasi 3,2 milions de treballadores no arriben al salari mínim, és a dir, més de la meitat dels llocs de treball precaris que no sobrepassen aquesta barrera estan ocupats per dones.

D’altra banda, l’informe de GESTHA indica que si bé les diferències de sou entre homes i dones es van reduir un 15% entre 2005 i 2015, des d’aleshores han augmentat. Així, si en 2014 la bretxa en el salari d’homes i dones era de 4.620 euros, fins avui s’ha eixamplat en 125 euros; solament en l’últim any va augmentar en més de 100 euros.

“Esquerdes autonòmiques”

Per territoris, Astúries se situa com l’autonomia més desigual pel que fa a sous, atés que les dones cobren un 38% menys que els homes, és a dir, 6.228 euros menys. En el costat oposat es troba Canàries, la regió més igualitària, ja que la bretxa és d’un 16% –quasi la meitat de la mitjana de l’estat espanyol–.

La recerca destaca que Extremadura, Andalusia, Aragó, Canàries, Castella-la Manxa, Balears i Catalunya són les comunitats en les quals més s’ha reduït la bretxa salarial, mentre que a Ceuta i Madrid ha augmentat “mínimament” i a Galícia està estancada des de 2005. Per la seua banda, Múrcia, Melilla, Astúries i La Rioja estan per baix del 3% en la reducció de la bretxa salarial.

Finalment, d’aquestes “esquerdes autonòmiques” es desprén, segons GESTHA, que entre les dones de 46 a 65 anys les majors bretxes es troben a Madrid, Astúries, Catalunya i Aragó, regions on haurien de cobrar entre més d’un terç i més de la meitat del seu sou per a aconseguir el salari dels homes de la seua edat.

Comparteix

Icona de pantalla completa