Diari La Veu del País Valencià
L’escriptor Carles Cano, nou ambaixador de la lectura

L’escriptor Carles Cano ha sigut nomenat ambaixador de la lectura per a aquest any 2018 i recull així el testimoni d’Anna Moner, que va assumir el càrrec durant el passat any. Cano tindrà la funció d’impulsar la imatge i el reconeixement públic de les persones que treballen en el foment de l’escriptura.

La Direcció General de Cultura i Patrimoni i la Fundació per al Foment de la Lectura impulsen la figura de l’ambaixador de la lectura per a acostar la literatura a la societat, fomentar els hàbits lectors i augmentar el nombre de lectors, dins del Pla valencià de foment del llibre i la lectura 2017-2021, ‘Llegim, llegim, llegim’.

Carles Cano (València, 1957) és llicenciat en Filologia Catalana i ha exercit la docència en instituts durant més de vint anys. La seua trajectòria com a escriptor de literatura infantil comença a principis dels anys 80 del segle XX. Amb Aventures de Potaconill va quedar finalista del premi Enric Valor en 1981. L’obra va ser publicada dos anys més tard. Des d’aleshores, l’autor ja no ha cessat el seu treball de creació literària. Paral·lelament, la seua dedicació a la narració oral va anar en augment, a més de les intervencions en taules redones, jornades, cursos i conferències. Va treballar com a locutor i guionista en Ràdio 9 i la Cadena SER. Guionista també de televisió, va intervindre en programes de Canal 9 i de TVE. Amb el canvi de segle va iniciar un nou vessant creatiu a través de la poesia visual. Ha dut a terme dues exposicions: Poemes, broemes i altres artificis i Cartes, la primera amb la poma com a motiu central i la segona amb cartes de la baralla. En 2005 va impulsar el projecte ‘Trueque’, una exposició d’intercanvi d’obres amb més de mig centenar de poetes, il·lustradors, titellaires, pintors, escultors i professors d’anglés. També ha elaborat llibres de text, especialment per a l’editorial Anaya, i ha fet multitud de conferències i xarrades a universitaris i de formació del professorat.

Carles Cano ha sigut guardonat amb diversos premis, entre els quals cal mencionar el premi Lazarillo de 1994 per l’obra de teatre T’he enxampat Caputxeta!, una obra representada àmpliament. Aquesta mateixa obra i En què és diferencien el blanc i el negre van ser seleccionades per als premis White Raven per la Biblioteca de la Joventut de Munic en 1996. En 2007 va guanyar el premi de l’Hospital Sant Joan de Déu amb Per un botó i en 2012 el premi Carmesina per Set Blancaneus i un nan, premi Samaruc 2013.

Comparteix

Icona de pantalla completa