Diari La Veu del País Valencià
Centenars de persones recorden a Xàtiva el bombardeig a la ciutat per part de l’aviació italiana en 1939

Xàtiva ha recordat aquest diumenge el bombardeig que la ciutat va patir en 1939 per part de l’exèrcit feixista italià. Els actes han començat a les 12 del migdía i han participat centenars de persones, entre elles l’alcalde de Xàtiva, Roger Cerdà; diputada de Memòria Històrica, Rosa Pérez, i el secretari autonòmic de Justícia de la Generalitat Ferran Puchades; així com diversos grups i associacions del municipi. També han assistit regidors de Lleida, ciutat que també va ser bombardejada.

Durant l’homenatge, La Socarrà ha representat diverses figures juntament amb el monument que conmemora els fets. L’atac feixista es va perpetrar el dia 12 de febrer al voltant de les 11.30 de la nit. Els cinc avions italians que hi van participar van deixar caure 20 bombes de 250 kg sobre l’estació de tren de Xàtiva i els seus voltants, que van causar la mort a 109 persones. El dia d’abans havien bombardejat la localitat de Manuel.

La majoria de les víctimes eren soldats, ja que en el moment del bombardeig entrava un comboi militar amb soldats de la XLIX brigada mixta de l’exèrcit Popular que tornava del front amb un permís. No obstant això, també van morir tres xiquets i unes 300 persones més van resultar ferides.

Des de finals dels 90, es fa un homenatge a les víctimes a l’estació de Xàtiva. En 2007 es va inaugurar el monument commemoratiu, al costat del qual ha tingut lloc l’homenatge d’aquest diumenge.

Comparteix

Icona de pantalla completa