Diari La Veu del País Valencià
El País Valencià celebra el Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència

Aquest diumenge se celebra el Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència. La jornada es va establir fa un any i mig i a poc a poc va sumant adeptes, com ara administracions, universitats i associacions del País Valencià, que realitzen activitats per a posar de relleu el paper de la dona en la ciència i animar les xiquetes perquè opten per la carrera científica.

En el marc d’aquesta jornada, la Regidoria d’Educació de l’Ajuntament de Castelló ha repartit 500 jocs de cartes de la baralla ‘Dones científiques’ i 1.950 quaderns de trucs de màgia entre els centres educatius de la capital de la Plana per a visibilizar i sensibilitzar sobre les aportacions científiques de les dones. El projecte ‘Ciència en femení plural’, impulsat per la Unitat d’Igualtat de la Universitat Jaume I (UJI), pretén que els alumnes puguen conéixer de manera didàctica i divertida les fites de les dones dins d’aquesta matèria al llarg de la història, segons ha informat el consistori en un comunicat.

L’origen d’aquesta iniciativa és l’estudi i l’elaboració d’una relació de les dones que han destacat en els diferents camps de la intel·lectualitat. Aquest procés va donar com resultat l’edició de la baralla de cartes ‘Dones científiques: 30 segles de desigualtat’. Es tracta d’una baralla dividida en els quatre pals clàssics de la baralla francesa, cadascun amb tretze cartes que corresponen a dones científiques per a retre homenatge a les “pioneres de la ciència” a través d’un total de 52 noms propis.

D’altra banda, la Universitat Internacional de València (VIU) ha anunciat que oferirà ajudes econòmiques a les dones estudiants que decidisquen cursar un grau o màster de l’Àrea de Ciència i Tecnologia en el curs 2018-2019 en aquesta institució acadèmica. En aquest sentit, la rectora de la VIU, Eva Ma Giner, ha assenyalat que “és imprescindible donar suport a les dones per a augmentar la seua visibilitat en el sector científic”. “És necessari que la comunitat educativa faça un esforç per a promoure la participació de dones i xiquetes en la ciència”, ha afegit.

Durant la jornada de diumenge s’estan celebrant activitats lúdiques i formatives. És el cas, per exemple, de Paterna, on s’ha projectat a les 11 del matí la pel·lícula Figuras Ocultas, que conta la història de tres dones que van treballar per a la Nasa i, a continuació, s’ha fet un debat. La mateixa pel·lícula es projectarà al Teatre el Casino de Quart de Poblet a les sis de la vesprada.

A partir del dimarts 13, el Jardí Botànic de la Universitat de València acull el cicle ‘Dones i Ciència al Botànic’, que es prolongarà fins al dia 16. A més, durant aquesta setmana, la Universitat de València ha anat publicant fragments escrits per dones que van treballar dins de temes relacionats amb la ciència, la tecnologia i la medicina. La Facultat de Química, “amb l’esperit de visibilitzar les xiques i investigadores en la ciència”, dimarts 7 de febrer va fer una jornada sota el lema ‘Les xiques també vivim les ciències a la universitat’ amb una sessió fotogràfica de les alumnes i professores del centre.

El Campus de Gandia de la Universitat Politècnica de València i l’Ajuntament de Gandia van organitzar dissabte el taller ‘Curie, un conte actiu’, a la Casa de cultura Marquès González de Quirós de Gandia.

També en el marc d’aquesta jornada Internacional, la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, en col·laboració amb el Centre d’Investigació Príncep Felip, va organitzar el passat divendres la jornada ‘Dona, Ciència i Salut’ . Per a parlar del paper de les dones científiques, la redactora de Diari La Veu, Íngrid Lafita, va ser l’encarregada de pronunciar la conferència ‘On estan les científiques? La presència de les investigadores en els mitjans de comunicació’.

Comparteix

Icona de pantalla completa