Diari La Veu del País Valencià
Naix la ruta ‘del balafiament’ o dels Gremis medievals de València
RedactaVeu / València

La ciutat de València va tenir el seu segle d’Or d’acord amb el desenvolupament i apogeu dels Gremis d’artesans, la fama dels quals es va estendre per tot Occident. L’aportació dels Gremis d’artesans a la riquesa col·lectiva va permetre la construcció de molts edificis emblemàtics d’aquella època. Aquesta és la premissa de Rutes Ciutadanes i CaminArt per llançar un nou itinerari per descobrir aquesta València “diferent” i, al mateix temps, rescatar la memòria històrica del mutualisme laboral valencià.

El nou itinerari descobreix “des dels carrerets i placetes amb noms d’oficis tradicionals” majoritàriament ja desapareguts, que poblen els barris del Mercat i Velluters o El Carme. També mostra els tallers i cases-obradors que sobreviuen a la València post-industrial i, segons denuncien el mateixos organitzadors, a la “desídia oficial de les nostres institucions municipal i autonòmica”.

Lluny de les propostes turístiques a l’ús

El recorregut previst per la Ruta dels Gremis Medievals recorre, segons els seus promotors, “un bon nombre de racons i relats que ens permetran reconstruir un món de records i sensacions molt allunyats de les propostes turístiques a l’ús”.

En un moment en què la societat de Lliure Mercat converteix el treball en simple mercaderia sotmesa a les lleis del benefici empresarial i on els Convenis laborals són àmpliament incomplits aprofitant una volta l’esclavitud de la mà d’obra, l’estructuració de la societat medieval valenciana sobre la base de les agrupacions per Gremis, amb les seues estrictes regulacions laborals i la prescripció de nombroses mesures de prevenció social per als seus treballadors, ens pareix com un model històric a reivindicar en temps de crisi econòmica i moral.

Per poder inscriure’s es pot telefonar o contactar via whatsapp amb el 695 59 44 89 i el 68025 98 63, o també per [email protected]

Comparteix

Icona de pantalla completa