Quan va esclatar el cas Gürtel, ara fa 9 anys, Toni Subiela regentava una impremta a Burjassot. Del seu relat al ple d’ahir a les Corts es pot deduir que el descobriment de la corrupció el va espentar a la política activa perquè 2 anys després va encapçalar la llista del Centre Democràtic Liberal (CDL) per a les eleccions municipals de la ciutat de l’Horta.

No va tindre èxit en el seu primer intent d’ocupar una regidoria per un partit que en setembre d’aquell mateix any de 2011 va acceptar la integració del Partit Social Demòcrata (PSD) promogut per Rafael Blasco, que en maig havia tret 11 regidors.

“Ciutadans va nàixer amb una ciutadania que volia canviar el que vostés representen, que vol tallar la corrupció, però amb la llei a la mà”. Antonio Subiela no va adreçar aquesta declaració de principis a cap membre del PPCV, sinó a Mireia Mollà. La diputada de Compromís acabava de defensar una proposta per a demanar als populars que tornaren la subvenció electoral d’1,2 milions rebuda en 2007, quan Gürtel s’ocupava dels actes de campanya. Ciutadans havia decidit abstindre’s i Subiela estava explicant per què.

“Vostés en 2007 portaven molt de temps en política. Vostés, el Bloc, el PSPV, el PPCV. Estan denunciant una etapa que vostés mateixos han escrit. La representen d’una forma o una altra. És seua. Permeta’m dir-li que Ciutadans no estava en eixos capítols”. Amb aquests arguments Subiela va fer taula rasa d’una època, posant tots els partits i els seus representants al mateix sac i presentant-se com l’autèntica força regeneradora pel senzill fet que és un partit nou, inexistent en el moment que els valencians començaven a descobrir el que s’amagava darrere de les esplendors dels grans esdeveniments de l’era de Zaplana i Camps.

Subiela havia llançat l’estigma contra qualsevol que es dedicara a la política en aquells anys des de la tribuna d’oradors. En la dúplica a Mollà no va abandonar el seu escó: “Hi ha alguns que estem ací perquè en algun moment ens van fer vergonya aliena les voltes en el cotxe a Xest, al damunt del Ferrari aquell. Ens feia vergonya el ‘caloret’. Ens feien vergonya les festes del pijama. Per això, alguns estem ara en política”.

A la seua dreta, el seu correligionari Emigdio Tormo assistia de tot menys impassible a la benintencionada confessió. L’exregidor del PPCV d’Elx, home de confiança del processat per corrupció José Joaquín Ripoll i ara diputat de Ciutadans no sabia on mirar ni quina cara posar mentre Subiela desautoritzava tota una generació de polítics i uns partits només per haver existit i amb independència del paper desenvolupat en la denúncia dels vicis d’una època.

Tormo havia d’empassar saliva per segon dia consecutiu. La vespra, la seua excompanya al PPCV i ara número 2, Eva Ortiz, va recordar-li la seua vella amistat amb l’expresident de la Diputació d’Alacant i prohom de Brugal i el fet que no va ser ell qui va demanar la baixa de militant, sinó que el van expulsar.

Mireia Mollà es va prendre la intervenció de Subiela una mica en broma: “Vosté què s’ha perdut d’aquest capítol? Una cosa és que diga que en 2003 no estava en política i una altra cosa que no mirara els telediaris”. La contundència la va posar el síndic socialista, Manolo Mata, tot recordant “les burles” i les represàlies en forma de reducció de fons als grups parlamentaris “perquè no tingueren recursos per a contractar advocats i denunciar la corrupció”.

“Els partits emergents són com les cares de la lluna. Ara estan i després, no”, va sentenciar Mata durant la seua reivindicació dels representants polítics que van viure des de l’oposició els anys que el PPCV gaudia de majoria absoluta. “Tenim dret al ressentiment. Hem sigut vilipendiats durant 20 anys”, va clamar el dirigent del PSPV.

Com si fóra una veritat incontrovertible, immanent i immune a qualsevol intent de falsació, Subiela va preguntar a Mollà si estava posant “en dubte el compromís de Ciutadans contra la corrupció”. La resposta li va arribar de la bancada de Podem:”Evidentment, es pot criticar la corrupció del PSOE d’Andalusia i votar el PSOE d’Andalusia; la del PP de Madrid i votar el PP de Madrid, i la del govern de Rajoy i mantindre Rajoy al govern. Això es pot fer i vostés ho estan fent”.

El recordatori d’Antonio Estañ dels principals indrets on Ciutadans dóna suport a partits tacats de corrupció va concloure amb una resposta positiva a la pregunta del nouvingut Subiela: “Vostés han deixat que la corrupció s’atrinxere”.

Comparteix

Icona de pantalla completa