Diari La Veu del País Valencià
César Sánchez veta el debat de la reprovació de Camps a la Diputació d’Alacant

El president de la Diputació d’Alacant deu moltes coses a Francisco Camps. Gràcies a l’excap del Consell, César Sánchez va fer el salt d’una regidoria de Calp al Palau de la Generalitat ascendit a assessor de l’aleshores totpoderós President.

La trajectòria ascendent de Sánchez com a promesa del planter popular a mitjans de la passada dècada es va confirmar amb la seua inclusió a les llistes autòmiques de 2007 per Alacant, en ple domini de Gürtel a l’aparell electoral del PPCV.

Quasi 3 legislatures després, el fort vincle establit entre Camps i el seu antic protegit ha tingut contrapartida. La Diputació d’Alacant és, de moment, l’única institució on el PPCV s’ha negat a debatre una moció adreçada a la reprovació de l’expresident de la Generalitat arran de la seua responsabilitat política i, possiblement, penal en alguns dels casos de corrupció que es jutgen o s’instrueixen als jutjats de Madrid i València.

L’admissió a debat de la declaració presentada per Compromís hauria comportat l’aprovació. La direcció del PPCV ha donat instruccions de no oposar-se a la tramitacio d’aquesta mena d’iniciatives en ajuntaments i diputacions, però, sobretot, ha ordenat l’abstenció en el moment de pronunciar-se sobre el fons de l’assumpte.

L’argument del PPCV, repetit ahir per la número 2, Eva Ortiz, és que Camps “no ostenta cap responsabilitat” al partit i que “s’ha de deixar treballar la justícia”. Sánchez, però, no ha fet cas de la primera instrucció per a evitar així incomplir l’ordre expressa de no emetre un vot que puga interpretar-se com a una mostra de suport a l’expresident.

Reprovació reactiva

A banda del deute de gratitud amb Camps, Sánchez deu recordar que durant la seua etapa de parlamentari, sobretot durant els primers anys –entre 2007 i 2009– va mantindre una estreta relació amb David Serra, paisà de comarca i un dels imputats pel finançament irregular de la campanya de 2007.

Tots aquests vincles i la confessió de Ricardo Costa a l’Audiència Nacional van portar el diputat de Compromís al Congrés dels Diputats, Ignasi Candela, a demanar la compareixença de Sánchez en la comissió d’investigació sobre Gürtel de la cambra baixa espanyola.

Gerard Fullana, portaveu de la coalició a la Diputació d’Alacant, vol que el president de la institució provincial es mulle amb Camps. I ho ha aconseguit d’una forma indirecta. Sánchez ha evitat, de moment, facilitar la reprovacio de Camps, però al preu d’obviar instruccions superiors i després de coaccionar, tot i que sense èxit, Gerard Fullana, amb una reprovació de represàlia a causa d’haver pormogut una moció de censura contra l’alcalde de Benitatxell.

La reprovació es va redactar dimarts de vesprada, però el PPCV no va arribar a presentar-la. Va preferir passar el tràngol de vetar la iniciativa de Compromís que, d’altra banda, haurà d’acabar votant-se tard o d’hora, segurament al proper ple.

Problemes tècnics

Tot i que no es va debatre, Fullana va esmentar la reprovació al seu torn de paraula durant la discussió al voltant d’un altre punt de l’ordre del dia. El vídeo íntegre del plenari penjat per la Diputació a Youtube recull el moment en què es rebutja el debat (1:45:35), però una “errada tècnica” –segons la versió oficial– omet la intervenció de Fullana (1:50:00), només un parell de minuts entre les 2 hores i 3 minuts de gravació.

Comparteix

Icona de pantalla completa