Diari La Veu del País Valencià
Serra declara que Costa li va ordenar pressionar Ortiz perquè pagara el deute amb la Gürtel

L’exvicesecretari d’Organització del PPCV, David Serra, ha afirmat aquest dimecres que, a petició de l’exsecretari general de la formació política regional Ricardo Costa, va intermediar i va pressionar un empresari perquè pagara el deute que tenia amb l’empresa vinculada a la trama Gürtel, Orange Market.

El que va ser diputat a les Corts Valencianes ha declarat aquest dimecres com a acusat en el judici que se celebra a l’Audiència Nacional pel presumpte finançament il·legal del PPCV, liderat aleshores per Francisco Camps, en relació amb les campanyes de les eleccions municipals i autonòmiques de 2007 i les generals de 2008 els actes de les quals van ser contractats amb Orange Market.

A preguntes de la fiscal d’Anticorrupció, Myriam Segura, Serra ha relatat que Costa, acusat en aquest judici, li va demanar que parlara amb Enrique Ortiz –batejat pel responsable d’Orange Market, Álvaro Pérez ‘El Bigotes’, com “l’empresari de les magdalenes”–, perquè abonara un deute que tenia amb l’empresa de la Gürtel.

Ha explicat que l’exsecretari general del PPCV li va donar aquesta instrucció en tenir coneixement que mantenia una amistat amb Ortiz, una relació que va començar quan Serra era exsecretari autonòmic d’Esports i l’empresari era president de l’Hèrcules Club de Futbol.

El Ministeri Públic ha reproduït una conversa telefònica en la qual s’escolta com Serra pressiona el constructor comunicant-li que havia d’abonar més quantitat de la fixada, una cosa que no va ser del grat d’Ortiz: “No em fotes més encara”, va dir. Segons ha recalcat Serra, va fer aquesta exigència perquè així li ho va demanar Costa.

Penediment per intermediar

“Em penedisc més del que es pot imaginar” per haver intermediat en aquest sentit, ha confessat Serra a la fiscal, així com afirma que li va sorprendre que l’empresari reconeguera els fets perquè no era conscient de les irregularitats, ja que Ortiz li va traslladar que el deute era “real”.

David Serra, que s’enfronta a set anys i nou mesos de presó, ha subratllat la “relació estreta” que tenien Costa i Pérez i ha puntualitzat que l’exsecretari general li va dir que havien de “fer un esforç” perquè Orange Market poguera cobrar els serveis prestats.

“No li estranya que el senyor Costa faça de gestor de cobraments d’Orange Market?”, ha preguntat l’advocat de l’Estat Edmundo Bal. “Entenc que hi ha una situació de crisi en Orange Market, el senyor Pérez explota i li ho trasllada a la gent que té més propera, en aquest cas el senyor Costa”, ha contestat.

D’altra banda, l’exdiputat regional del PP ha emfatitzat que li “consta que Costa, de manera permanent, estava picant els membres del govern perquè es pagara” i ha assegurat que entre aquelles persones es trobava l’exvicepresident de la Generalitat Vicente Rambla, també assegut en el banc dels acusats en aquesta causa.

Serra ha recalcat que “mai” Costa li va esmentar que els actes electorals contractats amb Orange Market s’abonaven en B. Tampoc sap qui va donar l’ordre perquè aquelles factures es giraren a “determinats empresaris”.

Tant el líder de la Gürtel, Francisco Correa, com el seu número dos, Pablo Crespo, van confessar durant les seues declaracions que Costa els va comunicar que si “volien cobrar” l’organització dels actes electorals i altres esdeveniments que van realitzar havien de girar factures falses a tercers.

Nou empresaris acusats, primer davant la Fiscalia i després en aquest judici, van reconéixer haver sufragat irregularment aquests actes. Precisament l’empresa d’Ortiz va abonar 348.115 euros per a finançar les despeses relatives als comicis de 2008, segons l’escrit d’acusació d’Anticorrupció.

‘El Bigotes’ va ser qui va assenyalar l’expresident de la Generalitat Valenciana Francisco Camps com la persona que va establir el sistema de finançament il·legal en el PP valencià, versió que després va ser corroborada per Costa, que va puntualitzar que el PP regional es va finançar amb “diners en negre” per ordre de Camps i de l’exvicepresident de la Generalitat Valenciana i expresident de les Corts Valencianes Juan Cotino.

El responsable de contractació era Ricardo Costa

En un altre moment de la declaració s’ha desvinculat de la contractació dels actes electorals que es qüestionen en aquest judici i ha afirmat que el responsable d’açò era Ricardo Costa. Encara que no creu que l’exsecretari general es dedicara a “explicar plasmes i metres de moquetes”, ha afirmat que feia els encàrrecs a Orange Market.

En aquest sentit, ha indicat al titular del Jutjat Central penal José María Vázquez Honrubia que l’única participació que va tenir en els actes electorals va ser l’encomanada al “número 15 de la llista per Alacant”: “Assistir i donar suport al candidat”, ha concretat, a més d’acudir a debats en la ràdio.

“No intervenia per a res en la contractació dels actes del PP”, ha insistit i ha postil·lat que, com a sotssecretari general, no s’encarregava de l'”escenografia”, sinó de la “mobilització” de persones. És més, ha precisat que solament li va arribar un correu electrònic de la mercantil de Pérez i que directament el va remetre a Costa.

Preguntat per la fiscal d’Anticorrupció, Myriam Segura, sobre la seua relació comercial amb el responsable d’Orange Market, ha dit que solament va coincidir amb ‘El Bigotes’ als actes de partit. “Mai en la meua vida li he donat un duro a Álvaro Pérez. El vaig poder haver convidat a un café”, ha assegurat.

La Fiscalia ha mostrat a l’acusat factures i signatures de xecs i Serra ha destacat que ell no va prendre cap decisió sobre aquest tema perquè no era la seua comesa. Ha explicat que ell tenia signatura perquè així li ho va demanar la gerència del partit per a poder fer pagaments en el banc i ha negat rotundament “haver rebut diners en metàl·lic, ni donacions per al partit”.

Confiança en la gent del partit

Ha indicat que el sistema era tenir una signatura mancomunada perquè si no estava en la seu alguna de les persones que tenien la rúbrica reconeguda no hi haguera problemes i poguera autoritzar l’abonament una altra persona.

Així, ha confirmat que en alguna ocasió ha autoritzat talons nominatius a Orange Market, però que sempre ho ha fet confiant en la gent del partit, ja que va considerar que era “absolutament normal” que li ho demanaren a ell si Costa estava absent, ja que per a açò es “van habilitar” les signatures.

“A mi la gerència del partit, si estava en la seu aquell dia, em deia: ‘Necessite fer un pagament o uns altres.’ Eren pagaments fets, em portaven el taló i necessitaven la signatura i jo sempre feia la mateixa pregunta: si aquestos pagaments estaven autoritzats pel secretari general, i em deien que sí”, ha dit. Després, ha constatat que “és veritat que percebia cert descontrol, però imaginava que era pel dia a dia. Totes les setmanes hi havia actes del partit”.

Sobre els serveis prestats per l’empresa de la Gürtel al grup parlamentari popular a les Corts Valencianes, ha indicat que va pagar el que li corresponia, tal com van fer el partit i les organitzacions territorials.

El jutge només ha interrogat aquest dimecres David Serra i deixa l’últim dels acusats a declarar, el considerat ‘blanquejador’ de la trama Gürtel, José Ramón Blanco Balín, per a aquest divendres, a les 10h. L’assessor del capitost de la xarxa corrupta, Francisco Correa, s’enfronta a 15 anys de presó.

Comparteix

Icona de pantalla completa