Diari La Veu del País Valencià
El Centre del Carme reivindica la llibertat de les dones iranianes amb imatges de Shadi Ghadirian

El Centre del Carme Cultura Contemporània acull des del 8 de febrer fins a l’1 d’abril l’exposició retrospectiva ‘Com tots els dies’, de la fotògrafa iraniana Shadi Ghadirian. L’exposició està formada per mig centenar d’imatges corresponents a les sèries “més controvertides” d’aquesta artista sobre les dones iranianes i que “mesclen tradició i modernitat”, segons descriu la Generalitat en un comunicat.

Les imatges de Ghadirian, que es basen en el seu entorn i cultura, representen les dones iranianes en marcat contrast amb la forma en què la majoria dels mitjans de comunicació occidentals les retrata. L’artista explica que, “per accident, els temes dels meus dos primers treballs van ser les dones. No obstant això, des d’aleshores, cada vegada que pense en una nova sèrie d’alguna manera està relacionada amb elles”. Ghadirian afegeix que “potser l’única percepció d’un estranger sobre la dona iraniana és un xador negre.

La fotògrafa també ha reconegut que “fins ara he tingut massa fotos en què les dones apareixen com a ciutadanes de segona categoria o mostren la censura a les dones. Vull continuar parlant de les dones perquè encara tinc molt a dir. Aquestes són les meues paraules com a dona i les paraules de totes les altres dones que viuen a l’Iran, on ser dona té un sistema propi”.

L’exposició ‘Com tots els dies’ ofereix un recorregut per la producció artística de Ghadirian, des de la primera sèrie, ‘Qajar’, de 1998, fins a ‘Too Loud A Solitude’, de 2015, la incursió de Ghadirian en el vídeo. La mostra s’ha inaugurat en presència del seu comissari, Mario Martín Pareja, i del director del Consorci de Museus i del Centre del Carme, José Luis Pérez Pont. Aquest ha assenyalat que “l’obra de Ghadirian aborda una problemàtica com és la discriminació de la dona iraniana i la visibilitza oferint al públic l’oportunitat de conéixer la seua realitat de primera mà”. A més, ha recordat que l’exposició s’emmarca “dins de la línia de treball del Centre del Carme i del Consorci de Museus de suport a les polítiques d’igualtat de gènere”.

Martín Pareja ha explicat que, “allunyada del concepte de retrat occidental, Ghadirian representa la dona iraniana en tots els seus aspectes i usant l’humor per a derrocar tabús”. El comissari de la mostra ha afegit que, “gràcies a la seua habilitat artística, aconsegueix enviar un missatge subtil i poderós focalitzat en els aspectes socials i històrics del seu país, però amb un eco que va molt més enllà de les seues fronteres”. “És per això que Ghadirian és considerada una de les primeres fotògrafes iranianes que modifiquen la percepció que es té de l’art i de la societat”, ha conclòs.

Comparteix

Icona de pantalla completa