Diari La Veu del País Valencià
El Consell ‘menysprea’ el treball del viticultor i li concedeix menys ajudes
RedactaVeu / València

La Unió de Llauradors critica que la Conselleria d’Agricultura haja decidit primar els agricultors valencians que subcontracten els treballs necessaris per a la reestructuració i reconversió del vinyer en lloc del que realitzen ells mateixos, cosa que no ocorre a la resta de comunitats autònomes productores.

S’ha publicat en el Diari Oficial valencià (DOCV) la Resolució per la qual s’estableixen els imports màxims subvencionables per a les operacions acollides a plans de reestructuració i reconversió de vinyer de 2014. La sorpresa és que la Conselleria d’Agricultura dóna un 19% més d’ajuda a aquells agricultors que contracten a tercers les labors que es necessiten per a complir amb la reestructuració i reconversió de la vinya. En totes les labors d’arrencada, preparació del sòl, desinfecció, despedregat, planta i plantació, protecció de plantes contra conills o emparrat, pel que fa a reestructuració o millores de les tècniques de gestió del vinyer, en la reconversió les quantitats a percebre sempre són un 19% més altes per a una operació justificada mitjançant factura que per a la realitzada amb mitjans propis.

La Unió va presentar al gener al·legacions a l’esborrany d’aquesta Resolució confiant que Conselleria d’Agricultura canviaria aquesta qüestió, però amb la publicació de la mateixa en el DOCV s’ha comprovat que inauditament es manté un clar anacronisme que penalitza els viticultors.

La Unió qüestiona que en la Resolució s’arreplegue de forma diferenciada la justificació en funció de si el treball és mitjançant factura o amb mitjans propis de l’agricultor, amb una reducció lineal en aquest últim cas del 19% respecte a si es presenta factura de contractació de tercers. No existeix cap justificació econòmica del cost/hora de la mà d’obra pròpia respecte a la contractada amb tercers i a més es tracta d’una reducció lineal del 19% en totes les mesures, mentre que en algunes podria ser diferent a aquesta retallada.

Segons el parer d’aquesta organització professional agrària, en la proposta existeix una clara discriminació cap a l’agricultor professional i pot ser que al final no s’aconseguisca la totalitat del pressupost assignat a aquests plans. Per tant, demana que s’elimine aquesta diferenciació entre tasques realitzades amb mitjans propis o amb la contractació de terceres persones.

Alberto Lacruz, membre de la sectorial del vi i secretari comarcal de la Unió, a Utiel-Requena, assenyala que “no s’entén que el treball d’un viticultor valga menys per a la Generalitat que si es contracta un tercer perquè el més lògic sempre és que un professional es faça la feina de casa del camp per a complir amb la reestructuració sense necessitat de contractar ningú més”.

Comparteix

Icona de pantalla completa