Diari La Veu del País Valencià
La patronal ceràmica veu el Brèxit i Catalunya com un fre per al creixement del sector

La indústria ceràmica inicia la recuperació després de la crisi econòmica, que va ser especialment dura amb el sector. L’any 2017 va tancar com el del renaixement del negoci de taulells, que no sols va augmentar notablement les exportacions, sinó que també va incrementar un 10% les vendes al mercat espanyol. És possible mantindre aquest ritme per a 2018? La patronal ceràmica, Ascer, ho posa en dubte.

La situació geopolítica actual, tant dins de l’estat espanyol com a la Unió Europea, afecten directament el negoci de les empreses ceramistes. Per a combatre els problemes conjunturals, la indústria reclama millores en les polítiques industrials i un Corredor Mediterrani que facilite la tasca exportadora. Justament les vendes a l’exterior representen el 75% del total, amb França com a client principal, seguit dels Estats Units, on les vendes s’han incrementat un 25%. La tercera posició és per al Regne Unit, on el “desconeixement” generat pel trencament amb Europa està afectant directament els exportadors.

Així doncs, el Brèxit és un dels “núvols negres” que el president d’Ascer, Vicente Nomdedéu, veu a curt termini. “La incertesa en les negociacions” dificulta pronosticar què passarà amb un dels principals clients. No obstant això, Nomdedéu deixa entreveure que les expectatives no són bones, ja que en 2017 les exportacions al Regne Unit s’han frenat. Segons les dades d’Ascer, el Brèxit ja està tenint altres conseqüències, com ara la davallada de preus.

El Regne Unit no és l’únic front obert a l’exterior. El bloqueig a les exportacions a Algèria, vigent des d’abril, ha fet davallar un 27% les vendes al Magreb. Davant aquesta situació, el negoci dels ceramistes es trasllada a l’Europa de l’Est i a la Federació Russa, on les exportacions han crescut un 8% i un 9,2% respectivament. Segons va dir el president d’Ascer el dimarts en una roda de premsa per explicar la situació del sector, les esperances per a mantindre “un escenari favorable” per a 2018 naixen d’haver aconseguit el veto a les exportacions “deslleials” des de la Xina a la Unió Europea.

Catalunya i el mercat espanyol

Per al mercat de la resta de l’Estat, Nomdedéu augura un creixement molt més moderat al de 2017, amb percentatges notablement per baix del 10% actual. Encara que “fer previsions és molt complicat”, el president de la patronal va explicar que el comportament dels consumidors juntament amb la situació “d’incertesa” actual a Catalunya poden ser un fre per al sector.

Davant d’aquesta situació, la patronal considera imprescindible impulsar polítiques industrials fortes que posen de nou el sector al centre del debat. Com a exemple, Nomdedéu ha comentat el pla de rehabilitació de vivendes del Consell. En matèria de polítiques, una de les demandes d’Ascer és la reducció del cost de l’energia. Per a tractar aquesta qüestió, el president de la patronal es va reunir dilluns amb el Ministre d’Energia, Álvaro Nadal. Segons Nomdedéu, “hi ha bona predisposició” per a abordar mesures que reduïsquen el cost energètic a les empreses espanyoles per a permetre costos similars als dels competidors europeus.

D’altra banda, i davant l’amenaça de l’aparició de nous països productos, Ascer va defensar el foment de la innovació en el sector i pel desenvolupament del Corredor Mediterrani per a afavorir les exportacions. Vicente Nomdedéu va criticar el tercer carril i va demanar un ferrocarril que vertebre l’estat espanyol i el connecte amb la resta d’Europa.

Comparteix

Icona de pantalla completa