Diari La Veu del País Valencià
Els associats de la Universitat de València reclamen a Educació que actue en la resolució del problema

Els professors associats de la Universitat de València, que des del 29 de gener mantenen una vaga indefinida per a exigir la millora de les seues condicions laborals, han reclamat aquest dimarts a la Conselleria d’Educació que assumisca el seu paper i “responsabilitat” en la “resolució del problema” d’aquest col·lectiu, ja que “no és un problema de la Universitat de València, sinó de les universitats valencianes”.

Així ho han assegurat a Europa Press fonts de la Plataforma del Personal Docent Investigador Associat de la Universitat de València després de mantindre una reunió amb la directora general de la Universitat, Josefina Bueno, que els ha resultat “decebedora”.

“La conclusió de l’administració és que ‘açò no va amb ells’, que és una cosa que se circumscriu a la Universitat i que com que cada universitat té autonomia, ha dissenyat el perfil del PDI associat de manera diferent”, han resumit aquestes fonts. Per a la plataforma d’associats, aquesta resposta és insuficient i han tornat a recalcar davant els representants d’Educació les retribucions amb límits “indignes i miserables” que s’apliquen al col·lectiu.

En aquesta línia, han remarcat que aquest problema no afecta solament els docents de la Universitat de València, sinó “4.000 professors de les universitats públiques valencianes”. “No és una qüestió de la Universitat de València, sinó de les universitats valencianes”, han insistit. Per això, han reclamat al departament que dirigeix Vicent Marzà que actue, ja que, en la seua opinió, té un “nivell important de responsabilitat en la resolució d’aquest problema”.

Abans de la reunió, integrants de la plataforma han dut a terme davant la seu de la Conselleria una “concentració simbòlica” que repetiran dilluns vinent, quan està programada una trobada de la Taula de Negociació entre la Universitat de València i els sindicats. Els professors acudiran a reivindicar el seu “dret a formar part d’aquestes converses com a comité de vaga”.

Aquests docents asseguren que mantindran l’aturada indefinida “fins que hi haja un principi de negociació, perquè el que no pot ser és que no existisca una proposta quan portem tres o quatre anys plantejant aquesta qüestió al Rectorat i és una situació indigna i insostenible”.

Així mateix, han recordat que existeixen tres vies d’actuació: la negociadora, la de la mobilització i la judicial. En aquest sentit, han confirmat que “un grup de companys està estudiant la possibilitat d’interposar una demanda per la via civil” perquè es reconega la relació laboral existent per la concatenació de contractes durant tres anys consecutius i sobre qüestions salarials.

Des de la Direcció General d’Universitat, Investigació i Ciència s’ha escoltat als representants de la Plataforma de Personal Docent Associat de la Universitat de València.

Les competències d’Educació

Educació ha mostrat sensibilitat per la situació i ha traslladat que la precarització laboral és una conseqüència de les retallades que va practicar el govern anterior al sistema universitari: “És va establir un embús en què no es podia seguir contractant més professorat a temps complet durant molt de temps per la taxa de reposició i ha provocat que s’abusara durant molt de temps de la figura d’associat en unes condicions que no haurien de ser”, ha explicat Josefina Bueno, directora general de la Universitat. A més, s’ha recordat que les condicions no són iguals a totes les universitats valencianes ni per nombre d’associats ni per les quanties que cobren i des d’Educació es considera que caldria abordar el tema en conjunt.

“Les universitats valencianes han de poder contractar el professorat que necessiten i per això Educació ha actuat en el marc de la seua competència: ha demanat en reiterades ocasions al Ministeri que acabe per complet amb la taxa de reposició i que així les universitats puguen fer les contractacions que pertoquen sense que el professorat estiga en situacions precàries. Si el Ministeri no actua, està consolidant les retallades”, ha comentat Josefina Bueno.

Comparteix

Icona de pantalla completa