Diari La Veu del País Valencià
La Universitat de València inaugura un centre de recerca dedicat a l’estudi dels microorganismes

El rector de la Universitat de València, Esteban Morcillo, i la presidenta del Consell Superior d’Investigacions Científiques, Rosa Méndez, han inaugurat aquest matí l’Institut de Biologia Integrativa de Sistemes (I2SYSBIO), un nou centre de recerca mixt dedicat a l’estudi de sistemes biològics complexos, sobretot microorganismes, amb aplicacions principalment en biomedicina i biotecnologia. En la inauguració els ha acompanyat la secretària d’Estat d’Investigació, Desenvolupament i Innovació, Carmen Vela; el conseller d’Hisenda, Vicent Soler, i el director de l’I2SYSBIO, José Luis García López.

Segons ha explicat García, “la biologia integrativa de sistemes és una disciplina emergent i fonamental per a la biologia moderna. Estudiar la natura des d’una perspectiva holística, diferent de la visió estanca amb la qual treballàvem fa un temps, facilita la transferència del coneixement”. Aquest seria el motiu d’ubicar el nou centre de recerca al Parc Científic de la Universitat de València, “envoltats d’empreses i d’indústria”. “Podem aportar molt al sector productiu però, per a ser veritablement competitius, necessitem una espenta que consolide aquestes infraestructures i els recursos humans de què disposem”, ha assenyalat el director del centre.

En aquest sentit, el conseller Vicent Soler s’ha referit al coneixement com “el factor amb més capacitat per a fer avançar l’economia des de la sostenibilitat en tots els seus vessants”. També ha remarcat la necessitat “d’un sistema de finançament autonòmic capaç de donar solució no solament a allò que és peremptori sinó també a allò que és necessari”.

“El talent i la capacitat dels científics d’aquest centre amb vocació innovadora fan que la transferència no siga una acció unidireccional, sinó una col·laboració entre ciència i empresa que servirà per a donar solució a problemes reals de cara a una societat millor, més igualitària, més democràtica”, ha dit, en tancar l’acte, la secretària d’Estat Carmen Vela.

L’I2SYSBIO, centre mixt de la Universitat de València i el CSIC, centra la seua recerca en l’estructura, funció, dinàmica, evolució i manipulació de sistemes biològics complexos, amb un èmfasi en l’estudi dels sistemes de microorganismes. Estructurat en cinc àrees d’acció, l’institut naix obert a la participació de les empreses. És el cas de la biotecnològica BIOPOLIS, primera entitat privada a signar un protocol de col·laboració amb el nou Institut de Biologia Integrativa de Sistemes.

Allotjat en un edifici construït recentment al Parc Científic de la Universitat de València, l’I2SYSBIO inicia la seua marxa amb una plantilla d’uns 80 treballadors –entre investigadors i personal de suport– i un bagatge científic aportat per investigadors en la seua majoria procedents de l’Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva, de la Universitat de València, i de l’Institut de Biologia Molecular i Cel·lular de Plantes, centre mixt CSIC-UPV.

Comparteix

Icona de pantalla completa