Diari La Veu del País Valencià
El 39,1% dels ciutadans creu que l’Estat tracta malament el País Valencià

Un 28,8% dels valencians opina que l’Estat dóna un tracte “roín” al País Valencià. Un 10,3% el converteix en maltracte perquè el percep com a “molt roín”. Aquesta és una de les dades revelades pel Baròmetre d’opinió presentat pel president, Ximo Puig, i la vicepresidenta, Mónica Oltra, en una compareixença celebrada al Palau de la Generalitat.

L’enquesta, realitzada el passat mes de desembre, revela que, dels 2.016 individus consultats, un 40,6% percep el tracte de l’Estat com a “ni bo, ni roí” i que un 13,7% el veu “bo”. Un 0,7% creu que és molt bo.

L’estudi d’opinió pregunta per tota mena d’aspectes polítics i socials, com ara les principals preocupacions del ciutadans, que situen l’atur (53,9%), la sanitat (26%) i l’educació i la cultura (19,1%) com les principals inquietuds. La corrupció política preocupa el 16,2%, mentre que Catalunya ni tan sols apareix entre les preocupacions que els enquestats han expressat de manera espontània als entrevistadors.

De diverses de les preguntes plantejades es pot deduir que el problema del finançament autonòmic està introduient-se, ni que siga de manera lateral, en l’imaginari dels ciutadans. A banda del tracte de l’Estat, un 42,8% dels enquestats creu que “el govern (Consell) està tractant de resoldre els problemes dels valencians i les valencianes, però necessita més recursos”.

D’entre les dades polítiques concretes, el Baròmetre ha conclòs que només un 17,8% sap que el Consell està format per “PSOE (PSPV) i Compromís”. De fet, un 15,8% afirma que Podem també hi està inclòs. Respecte a la percepció sobre “quin partit defensa millor els interessos” del País Valencià, Compromís ocupa el primer lloc amb un 15,7% de respostes, seguit de prop pel PSPV (15,4%) i pel PPCV (12,5%).

Comparteix

Icona de pantalla completa