Diari La Veu del País Valencià
El TSJ desestima la cautelar contra la retirada de la Creu dels Caiguts de Callosa de Segura

El Tribunal Superior de Justícia (TSJ) valencià ha resolt permetre la retirada de la Creu dels Caiguts de Callosa de Segura. D’aquesta manera, el tribunal ha fet pública aquest dilluns la resolució sobre la mesura cautelar sol·licitada per la Plataforma Ciutadana en Defensa de la Creu –representada per l’Associació espanyola d’advocats cristians–, que va tractar que els jutjats paralitzaren la mesura adoptada per l’Ajuntament de la localitat del Baix Segura en compliment de la Llei de Memòria Històrica.

El TSJ dóna via lliure a la retirada de la creu, fet que es va produir el passat dilluns de matinada, tot i que ordena a l’Ajuntament custodiar el símbol, ubicat fins ara a la plaça de l’església, fins que es resolga la querella presentada pel l’associació veïnal contra l’alcalde per un suposat delicte de prevaricació. El TSJ assenyala que la resolució de les cautelars no entra a resoldre el fons de la qüestió.

El passat dilluns va ser la tercera vegada que el consistori governat per partits d’esquerra, gràcies a un acord progressista entre PSPV, EU i Som Callosa (la marca de Podem a la localitat), havia intentat la retirada de la creu franquista, que es va produir després que l’equip de govern sol·licitara a les forces de seguretat que tancaren els accessos a la plaça on s’hi trobava. La retirada no va ser fàcil ja que veïns vinculats a la Plataforma Ciutadana en Defensa de la Creu i un grup de persones vinculades al partit ultradretà La Falange van tractar d’impedir-la. Davant els fets, la Guàrdia Civil va haver de detindre dos individus.

El mateix dia de la retirada, el TSJ valencià va ordenar a l’Ajuntament “el cessament immediat dels treballs de destrucció/retirada de la Creu dels Caiguts i/o el seu trasllat a qualsevol lloc”. Davant això, l’advocat d’advocats cristians Juan José Liarte va explicar que perseguiran els responsables de l’enderrocament de la Creu si aconseguim demostrar que s’ha fet il·legalment”. En un comunicat, va assenyalar que es demanaran “responsabilitats personals i patrimonials, però també penals”.

Fran Macià, satisfet per l’autorització de continuar amb la retirada de la creu

L’alcalde socialista de Callosa de Segura, Fran Macià, s’ha felicitat per la decisió de la Sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia que autoritza el consistori a continuar amb la retirada de la Creu dels Caiguts de la façana de l’església de Sant Martí i ha assegurat que era el raonament que s’esperava.

L’alcalde s’ha referit a la causa que, per drets fonamentals, va interposar la Plataforma en Defensa de la Creu contra la decisió del ple de retirar la Creu dels Caiguts i que està oberta en un jutjat del Contenciós-Administratiu d’Elx. “S’han barrejat diversos judicis; un, per memòria històrica i un altre, per llibertat religiosa. Hem guanyat per memòria històrica i ara el que cal dilucidar és si la Plataforma, en el judici pendent, té possibilitats o no sobre si açò va en contra de la llibertat religiosa”, ha substanciat.

Comparteix

Icona de pantalla completa