Diari La Veu del País Valencià
La inversió en infraestructures al País Valencià és 16 punts inferior a la mitjana estatal

Els diners destinats a invertir en infraestructures al territori són molt inferiors que a la resta de l’estat espanyol. Concretament, un 16% menys. En conjunt, a l’arc mediterrani la inversió ha sigut un 12% inferior. Així ho reflecteix un estudi elaborat per l’Associació Valenciana d’Empresaris (AVE) junt amb l’Ivace. L’estudi responsabilitza d’aquesta situació a l'”impacte de la crisi econòmica” i destaca que amb el que s’inverteix actualment no hi ha suficient per a “reposar el capital que es deteriora”.

La poca inversió de capital en infraestructures té conseqüències directes en el món laboral. Segons denuncia l’estudi, la productivitat dels treballadors es veu notablement afectada. En el cas de l’economia valenciana, la bretxa de productivitat respecte a l’Estat és del 3,9%. L’informe remarca que el que més afecta el territori és la manca d’inversió en el sector del transport. Agafant com a referència l’índex de dotació d’infraestructures per treballador, la ràtio del País Valencià és un 16% inferior a la de l’Estat i situa el territori com la sisena infraestructura amb menor ràtio.

Pel que fa al transport, el País Valencià no està només per baix de la mitjana estatal, sinó també notablement per baix del conjunt de les autonomies mediterrànies. En el cas concret de les infraestructures ferroviàries, la ràtio és un 10% inferior respecte a la resta de l’Estat. On més es nota la diferència és en el transport aeroportuari, on el País Valencià, està un 37% per baix del conjunt de l’Estat, mentre que, en conjunt, l’arc mediterrani està un 9% per dalt de la mitjana estatal.

Davant d’aquestes dades i atés l’impacte que les infraestructures de transport tenen sobre la competitivitat de les empreses, l’AVE considera “necessari executar com més prompte millor, dins del termini i en la forma escaient i complint els terminis planificats, el Corredor Mediterrani”, explica l’informe. El text afegeix que el Corredor ajudaria no només a l’economia de les autonomies que toquen el Mediterrani, sinó també a la “vertebració” de tot l’estat espanyol.

Comparteix

Icona de pantalla completa