Diari La Veu del País Valencià
El projecte de CaixaForum renuncia a edificar dins de l’Àgora i es planteja dialogar amb l’obra de Calatrava

Aquest dimarts s’ha presentat el projecte de creació del CaixaForum de València, que obrirà a finals de 2020 en l’Àgora de la Ciutat de les Arts i les Ciències. El nou espai serà dissenyat per l’arquitecte Enric Ruiz-Geli, especialista en sostenibilitat i membre de l’estudi Cloud 9, que ha guanyat un concurs restringit d’arquitectes.

Tot i que les primeres visions eren les d’un cub tancat inserit en un edifici corbat, el projecte guanyador canvia la perspectiva cap al diàleg amb l’edifici de Calatrava. Es tracta de “donar vida a la buidor de l’Àgora”, segons el concepte de l’arquitecte transmés pel director general de la Fundació la Caixa, Jaume Giró.

La voluntat tant dels patrons com de l’arquitecte és que “el projecte tinga una convivència perfecta amb l’Àgora, que la respecte, sense que hi haja, com alguns proposaven, un soterrani per sota o una volumetria i una alçada excessives”.

L’Àgora cobrarà vida, a finals de 2020, onze anys després de la inauguració oficial. Ho farà farcida, però no plena, d’estructures de fusta, fibra de vidre i altres materials amb què es bastiran les sales d’exposicions, l’auditori i la biblioteca. Tot ben visible i transparent en un conjunt que, a parer del president Ximo Puig, dóna sentit a l’obra de Calatrava perquè “l’Àgora només té sentit si hi ha un grup de ciutadans que estan interpretant la cultura del seu moment”. El cap del Consell es va felicitar perquè “l’Àgora serà, a la fi, una àgora” i va remarcar que “de vegades les coses acaben eixint bé”

Puig va agrair al president de Caixabank, Isidre Fainé, absent de l’acte de presentació, “que siga una de les poques persones que sempre compleix la paraula donada”. Jaume Giró va tornar el compliment al banquer tot revelant que la institució no tenia la intenció de construir cap CaixaForum més i que la idea va plantejar-la Puig, que va rebre una la resposta immediata i favorable de Fainé.

18 milions d’inversió

El centre tindrà una xarxa d’equipaments que tenen en comú l’experiència CaixaForum, amb una oferta d’activitats àmplia i global que va molt més enllà de les exposicions i que inclou música; conferències i debats; jornades socials; tallers educatius i familiars, i activitats adreçades a grups de persones grans. En total hi haurà 6.500 metres quadrats útils, amb dues grans sales d’exposicions, un auditori amb capacitat per a vora 300 persones, dues aules polivalents, un bar-restaurant, una tenda-llibreria i l’espai familiar i educatiu CaixaForum Família, així com espais per a la recepció; oficines i magatzems, i zones tècniques.

Aquest serà el huité CaixaForum de l’Estat i el primer al País Valencià. La inversió que preveu destinar la Fundació Bancària la Caixa per a fer realitat el CaixaForum valencià serà de vora 18 milions d’euros. A més, anualment es destinaran al voltant de 5 milions per al manteniment, la programació i el funcionament del centre.

Comparteix

Icona de pantalla completa