Diari La Veu del País Valencià
Montoro endossa a les autonomies la responsabilitat de pactar com tornar els deutes amb l’Estat

Montoro no vol fer-se responsable únic de la solució del deute de les comunitats autonomies amb l’Estat. El ministre d’Hisenda i Funció Pública ha incidit aquest dijous que si es reforma el sistema de finançament autonòmic, les comunitats haurien d’anar eixint al mercat a finançar-se i “repensar” entre tots “què fer sense crear greuges entre administracions autonòmiques”.

Montoro va comparéixer aquest dimecres al Congrés dels Diputats i va plantejar la conveniència d’estudiar el deute de les comunitats amb l’Estat contretat en els últims anys a través dels fons de finançament creats pel Govern per a elles. Va obrir així la porta a estudiar quina part d’aquest deute es deu a “insuficiències del sistema de finançament actual” per a estudiar una reestructuració.

Ha defensat que, amb els mecanismes especials de liquiditat promoguts pel Govern, com el Pagament a Proveïdors o el Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA), les comunitats autònomes han tingut un gran estalvi en la càrrega d’interessos i ha citat expressament Andalusia, que xifra aquest muntant en més de 4.000 milions d’euros.

Puig: “La confrontació de les autonomies no és el camí”

Ximo Puig ha considerat la possibilitat anunciada per Montoro d’estudiar el deute de les autonomies infrafinançades com “un avanç”. Ha xifrat, a més, en 30.000 milions d’euros l’infrafinançament que arrossega el País Valencià des de l’any 2000.

No obstant açò, ha puntualitzat que cal “deixar de fer exercicis de simulació i de distracció” i d'”utilitzar algun president per a embolicar-la” perquè “del que es tracta és d’arribar al fons de la qüestió i fugir de la confrontació entre comunitats autònomes, que és un error”, ha assenyalat Puig, qui s’ha mostrat “convençut” que “si hi ha un poc de matèria grisa”, no creu que aquest “siga el camí que han de seguir”.

Comparteix

Icona de pantalla completa