L'IVAM exposa un viatge pictòric basat en la filosofia perenne per a sobreviure al "col·lapse" del món

Federico Guzman ha creat una mostra que recorre simbòlicament el poema 'Sobre la naturalesa de Parmènides' d'Elea
1 febrer 2018 01:00h
\'A la vora del món\' és una exposició creada per Federico Guzman \'ex professo\' per a la galeria 6 de l\'IVAM que es pot visitar fins el 20 de maig.

La salvació és possible si la humanitat és capaç de reconciliar-se amb l'ésser. Un possible camí per a esquivar el "col·lapse" mundial l'exposa l'Institut Valencià d'Art Modern (IVAM) a través de la mostra de Federico Guzman, A la vora del món, una obra creada ex professo per a la galeria 6 del museu que beu directament dels principis de la filosofia perenne.

L'exposició consta de dues parts, diferenciades per la manera d'abordar la creació i el recorregut que proposen els quadres. La planta baixa proposa un viatge pictòric que recorre el poema filosòfic Sobre la naturalesa, de Parmènides d'Elea. De l'infern, però, el visitant puja, literalment, al fons de la mar, representada en la segona planta en un gran mural col·laboratiu –titulat– on han participat, a més del mateix pintor sevillà, fins a 100 artistes alguns dels quals creadors refugiats procedents de Síria, Argèlia i Iemen, junt amb estudiants de la facultat de Belles Arts de la Universitat Politècnica de València.

Federico Guzmán "no transita per llocs comuns: intenta plantejar un treball col·lectiu amb sentit crític i sense oblidar un contingut poètic. Davant d'aquesta societat de la postveritat i el simulacre, el seu treball destaca pel seu profund entusiasme i sinceritat", va destacar durant la presentació, el passat dimecres, el director de l'IVAM, José Miguel García Cortés . L'artista andalús va realitzar una recerca de camp al País Valencià sobre la Mediterrània durant 2017 i va ser llavors quan a la biblioteca pública li va caure a les mans el poema filosòfic, va explicar Guzman. "Fruit d'aquest treball em vaig trobar amb la investigació del filòsof Peter Kingsley del poema Sobre la naturalesa, de Parmènides d'Elea, considerat el primer text de la filosofia occidental", va explicar l'artista i comissari.

Els quadres de gran format i una sèrie on empra la tècnica del linòleum, influïts per la successió de Fibonacci i la secció àuria, proposen un viatge per les escenes del poema per a llançar un missatge al visitant, una oda, si més no, a l'esperança de sobreviure al "col·lapse" del món. Per a superar eixe futur incert, tot i que Guzman va insistir en el fet que eixa mena d'apocalipsi no té perquè ser necessàriament la fi del món, l'artista beu de la filosofia perenne. "Hem de recuperar les savieses ancestrals per a fer front al col·lapse sistèmic del Mediterrani, una de les zones de conflicte geopolític més dura del planeta", va raonar l'artista.

El viatge iniciàtic trasllada el visitant cap a la segona planta per a trobar-se amb la col·lectivitat, ja que segons va defensar l'autor, la individualitat no ajudarà a superar els conflictes que amenacen la humanitat i, concretament, el mare nostrum, una de les zones "amb més guerres i conflictes" en l'actualitat.

La planta superior de la galeria 6 de l'IVAM acull el mural col·lectiu Posidònia Oceànica, en el qual han participat més de 100 persones de diferents nacionalitats. El mural mostra imatges de Neptú i idíl·liques praderies submarines alhora que inclou records dels migrants ofegats en naufragis. "Pensem que som l'ona, mentre som en realitat l'oceà", va sentenciar l'artista. No obstant això, el missatge de Federico Guzmán conté esperança en el canvi. "Davant d'aquest panorama aterridor d'ensorrament de la lògica del capital i la fi dels recursos naturals, hem de reivindicar el vincle, la solidaritat, l'amor i la vida en comú", va concloure.

A la vora del món s'inaugura aquest dijous 1 de febrer i es podrà visitar fins al 20 de maig.

next