El País Valencià ha perdut 35.200 persones amb capacitat de treballar en 10 anys

El 43% dels treballadors valencians tenen més de 45 anys, mentre que els menors de 25 són el 7,1%
/ València
30 gener 2018 01:00h
El grup de població activa major de 55 anys s\'ha incrementat en 24.300 persones des de 2007.

L'última Enquesta de Població Activa (EPA) ha aportat dades esperançadores per al País Valencià en matèria d'ocupació i atur. En el darrer trimestre de 2017, la valenciana va ser l'autonomia on més va créixer l'ocupació. No obstant això, no tot el que es pot extraure de l'EPA és positiu. La mateixa enquesta mostra que, en deu anys, la població activa al territori s'ha reduït en 35.200 persones.

La pèrdua de gent amb capacitat de treballar ja és en si un problema que s'agreuja més en comprovar que el 43,3% de la població activa té més de 45 anys. Són persones que d'ací a 20 anys, o fins i tot abans, estaran jubilades. Precisament, un dels grans reptes que planteja la reducció de persones que poden treballar és com fer front al pagament de les pensions de les persones inactives actuals i de les que estan per vindre. I és que en 2007, en termes absoluts, la població activa d'entre 20 i 25 anys era de 212.000 persones, mentre que en l'actualitat es queda en 137.200. El percentatge de població activa menor de 25 anys es del 7,1%.

Fa 10 anys el grup de població activa amb més de 55 anys estava format per 273.000 persones. En l'actualitat el formen 397.300, és a dir, 24.300 més. Les dades de població inactiva també són reveladores: en l'actualitat, el 41,9% d'inactius són jubilats, mentre que al 2007 ho eren el 35,8%.

L'envelliment de la població és la causa principal de la caiguda de la població activa, encara que no l'única. L'èxode del talent és un altre dels motius i una "conseqüència directa del model laboral actual", expliquen des de CCOO-PV. La secretària de Formació i Ocupació del sindicat, Ana García Alcolea, augura que d'ací a uns anys "caldrà importar treballadors". Segons ha explicat a Diari La Veu, si es compleixen les previsions de creixement econòmic i d'augment de l'ocupació que pronostica la classe política caldran "fluxos migratoris que aporten la població activa que ací no tenim". 

És cert, com celebrava la setmana passada el secretari autonòmic d'Ocupació, Enric Nomdedéu, que els llocs de treball s'han incrementat un 1,1% i que l'atur s'ha reduït en 17.200 persones. No obstant això, tal com denuncien els sindicats, el treball creat és temporal i precari. UGT alerta que "actualment hi ha un 27% més d'ocupació parcial que fa deu anys i pràcticament amb les mateixes taxes de temporalitat que aleshores". Des de CCOO asseguren que "s'està instal·lant un model desigual i injust d'eixida de la crisi, per la senda de la precarietat laboral i social, amb un increment de l'ocupació temporal i a temps parcial, baixos salaris, deteriorament de la protecció per desocupació, que no arriba ni al 50% de la població en atur".

Aquesta situació és la causa principal que els joves formats marxen a l'estranger. García Alcolea considera que el canvi del model laboral és fonamental per a revertir la tendència a la baixa de la població activa. "Cal invertir en investigació, en I+D+I, perquè els joves que tenim es queden ací".

Les polítiques de foment de la natalitat "no són una solució", perquè "donar diners per a tindre fills ja s'ha fet i no ha tingut efecte", afirma la representant sindical. En canvi, reclama polítiques que afavorisquen la conciliació laboral i familiar. Cal "garantir que una dona no haurà de deixar la seua carrera professional per tindre fills", remarca la sindicalista, que assenyala que moltes s'ho poden permetre econòmicament però no volen deixar de banda les seues professions.

"El que està clar és que cada vegada hi haurà més jubilats, que tenen dret a pensions i se'ls ha de pagar", afegeix García Alcolea. El sindicat proposa, per això, portar a terme una reforma fiscal que garantisca que les pensions es cobren i que la quantitat econòmica que reben els jubilats siga "suficient per a viure". La seua pèrdua de poder adquisitiu "ja és una realitat que s'agreujarà amb la disminució de població activa si no es prenen mesures", sentencia la sindicalista.

next