Diari La Veu del País Valencià
El Palau de la Música nomena Francisco Coll compositor resident de l’Orquestra de València

El músic valencià Francisco Coll serà el primer compositor resident del Palau de la Música i l’Orquestra de València, per la qual cosa estarà vinculat al Palau i l’Orquestra durant les temporades 2018/19 i 2019/20. Una de les seues funcions serà la de compondre una obra simfònica per a l’estrena mundial amb la formació municipal.

Així ho ha anunciat la presidenta del Palau, Glòria Tello, qui ha recordat que l’Orquestra de València mai havia tingut la figura de compositor resident, “i treballar amb un músic valencià de la projecció internacional de Francisco Coll, amb compromisos tan importants amb la Royal Opera House de Londres o la London Symphony i Simon Rattle, és un honor”. Amb aquesta decisió, “d’una banda, donem suport i visibilitzem la creativitat dels autors valencians i, de l’altra, fem un pas endavant cap a l’excel·lència amb què estem treballant per a la nostra orquestra”, ha manifestat la regidora.

Les obres de Francisco Coll han estat interpretades i encarregades per l’Orquestra Filharmònica de Los Angeles, Ensemble Intercontemporain, les simfòniques de Lucerne i Ciutat de Birmingham. A més, destaca l’èxit aconseguit amb la seua òpera Café Kafka, en 2014, amb la Royal Opera House del Covent Garden i que posteriorment es va estrenar al Palau de les Arts, convertint-se així en el primer compositor valencià viu a qui li estrenen una òpera.

Amb el seu nou compromís, el compostitor ha expressat el seu desig de començar a treballar en l’obra per a l’Orquestra de València i ha manifestat que el nomenament “ha estat tota una sorpresa i és un gest que aprecie enormement, ja que com a valencià l’Orquestra sempre ha sigut un referent per a mi”.

Aquest càrrec ha estat propiciat pel director artístic i titular de l’Orquestra, Ramón Tebar, qui ha destacat que “en aquest primer trimestre, a banda de supervisar la programació de l’Orquestra de València i dirigir concerts, em sembla molt important impulsar la creació de nova música, no sols del nostre present, sinó també per al nostre futur”. En aquest sentit, el director del Palau, Vicent Ros, ha afegit que “aquest és un dels nous projectes en els quals estem treballant amb Ramón Tebar i que de segur ens ajudarà a innovar dins de la nostra orquestra per a obrir-la al món i associar-la amb grans talents i dotar-la, d’aquesta manera, de més visibilitat”.

Durant els dos anys del nomenament, l’Orquestra interpretarà obres de Francisco Coll ja escrites en el passat. També i en quatre períodes diferents, el compositor realitzarà tallers per a treballar amb joves compositors. A més, estarà present en taules redones i encontres amb el públic i serà mentor d’un jove compositor durant cada temporada, supervisant i ajudant aquests autors a trobar una veu pròpia, desenvolupar-se i obrir-se portes.

També serà assessor de programació de música de nova creació, en col·laboració amb Ramón Tebar, per a les pròximes temporades. Una altra acció que es planteja amb l’Orquestra de València serà la de realitzar una gravació monogràfica de la seua obra.

Francisco Coll va realitzar els seus estudis als Conservatoris Superiors de València, Madrid i Londres, on va obtenir els Premis d’Honor de Fi de Carrera i Fi de Màster. Paral·lelament va estudiar composició en privat amb Thomas Adès i va ser, de fet, el seu únic alumne. La seua obertura orquestral Hidd’n Blue, encàrrec de la London Symphony Orchestra, ha sigut interpretada per formacions com la SWR Sinfonieorchester Baden-Baden und Freiburg o la Munich Philharmonic Orchestra. En 2016 Coll va debutar als BBC Proms de Londres amb Four Iberian Miniatures per a violí i orquestra. Després de Joaquín Rodrigo, es va converitr en el segon valencià que es va interpretar en el prestigiós festival londinec. L’obra Mural es va estrenar amb l’Orchestre Philharmonique du Luxembourg, sota la direcció del valencià Gustavo Gimeno. Actualment és compositor resident de la SMRC.

Comparteix

Icona de pantalla completa