Diari La Veu del País Valencià
Educació destina més de 23 milions d’euros a beques universitàries

La Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport ha resolt concedir un total de 158 beques de no abandonament per a l’alumnat de les universitats públiques valencianes al qual li queden un màxim de 24 crèdits per a acabar els estudis universitaris.

La Conselleria ha concedit en aquestes beques del curs acadèmic 2017-18 un total de 141.948 euros, la qual cosa suposa un augment del 17,4% respecte a l’anterior convocatòria. Amb això es pretén contribuir a fer que l’alumnat amb dificultats econòmiques puga acabar els estudis a partir de la tercera matrícula i successives.

Cal destacar que aquest és el tercer any que la Conselleria d’Educació concedeix aquest tipus d’ajudes i que s’ha incrementat la quantia destinada en un 132%, de manera que s’ha passat dels 61.608 euros concedits en el curs 2015-16 als 141.948 euros del curs 2017-18. Això també ha significat l’increment en un 46,3% del nombre de beneficiaris, en passar dels 108 del curs 2015-16 als 158 alumnes becats en el curs 2017-18.

A banda, Educació concedirà un total de 7,8 milions d’euros en beques salari per a 1.723 estudiants d’universitats públiques valencianes que realitzen estudis de primer o segon curs de grau.

Es tracta del segon any consecutiu que la Conselleria d’Educació concedeix beques salari per a estudiants universitaris amb l’objectiu d’evitar l’autoexclusió i garantir que els estudiants que inicien els estudis puguen acabar la seua formació universitària amb un salari destinat a formar-se. D’aquesta manera, l’alumnat pot col·laborar amb la seua família aportant un sou pròxim al salari mínim interprofessional de fins a 600 euros durant els quatre anys de formació, sempre que supere acadèmicament els cursos.

Hi ha hagut un increment del 86% en la quantia destinada per la Conselleria per a resoldre les ajudes corresponents a l’anualitat de 2017 respecte a la quantia destinada per a l’anualitat 2016, atés que s’han destinat un total de 7.797.000 euros enfront dels 4.191.000 euros destinats en 2016. De la mateixa manera, cal destacar el consegüent augment del 85,2% d’alumnes beneficiaris, que ha passat dels 930 beneficiaris del curs passat als 1.723 d’aquest curs.

Aquesta resolució de la Conselleria es complementarà amb una nova resolució que permetrà incrementar la quantia destinada a beques salari en fins a 2,9 milions d’euros addicionals, corresponents a l’anualitat de 2018, que es concediran als alumnes que no resulten beneficiaris de les beques del Ministeri d’Educació.

Igualtat d’oportunitats

Així, la Conselleria ha destinat un total de 23.521.300 euros a la totalitat de beques convocades en 2017, beques d’estudis universitaris, les d’excel·lència acadèmica, les complementàries del Ministeri d’Educació, les beques Erasmus, les de transport, les de no abandonament i beques salari lligades a la renda, cosa que suposa un 12,4 per cent més de fons que l’exercici anterior, quan s’hi van destinar 20,9 milions d’euros.

Amb aquest programa d’ajudes, el Consell té com a objectiu que cap alumne es quede sense accedir a les universitats públiques valencianes per raons econòmiques. Per això, el programa de beques de la Generalitat té un marcat caràcter social, amb la finalitat de potenciar la igualtat d’oportunitats per a cursar estudis universitaris, i els criteris s’han establit pensant en aquelles famílies amb rendes més baixes i aquelles persones que estan en atur o que han de compatibilitzar faena i estudis universitaris per a fer front al cost de la matrícula.

Comparteix

Icona de pantalla completa